IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Икономика
15:16 | 4 септември 2018
Обновен: 10:50 | 25 март 2024

120 млн. лв. доход от субсидии не са декларирани пред НАП от земеделци

До края на септември могат да подадат коригиращи декларации

По материала работи: Слав Велев
120 млн. лв. доход от субсидии не са декларирани пред НАП от земеделци

 

50 хиляди регистрирани земеделски производители са получили субсидии в общ размер 120 млн. лв. през 2017 г., не са подали данъчни декларации и не са платили данъци и осигуровки върху тях.

 

Това съобщават от Националната агенция за приходите (НАП) на база получени данни от Държавен фонд „Земеделие“ за изплатените през миналата година субсидии.

 

Има и значителен брой земеделци, които са подали данъчни декларации, но в тях са посочили по-малък доход от получения. Най-голям брой отклонения са засечени в Кърджали, Хасково и Благоевград, сочи анализът на данъчните.

 

През седмицата Национална агенция за приходите започва информационна кампания към всички земеделски производители, които са допуснали неточности в данъчните си документи. Според закона те имат право да подадат коригираща декларация за доходите до 1 октомври 2018 г. Освен с писма по електронната поща, гражданите ще бъдат уведомени и по телефона, допълват от приходната агенция. Предстоят срещи с кметовете на общини, в които са открити най-много пропуски, офисите на НАП също имат готовност да дадат информация. Консултация по въпроса може да се получи и на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700.

 

Заедно с уведомленията за корекции, земеделците ще получат и специална брошура, която подробно обяснява данъчните и осигурителните им ангажименти към бюджета.

 

В момента приходната агенция изпълнява програма за подобряване данъчната дисциплина на земеделските производители.

 

 

Investor.bg

Коментари

Новини Варна