IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Икономика
14:41 | 5 септември 2018
Обновен: 22:58 | 25 март 2024

Сръбски сливи подбиват цената на родното производство

В Кюстендилско овощари предлагат продукцията си по 30 ст. за кг.

По материала работи: Слав Велев
Сръбски сливи подбиват цената на родното производство

Масово вносът на сръбски сливи подбива цената на местното производство, оплакаха се овощари от Кюстендилско.

 

Проблемът идва от изключително ниската цена, на която се внасят плодовете от съседката. „Явно в Сърбия има много сливи и доколкото зная те се внасят на 18 ст. за кг. Представете си какво става с нашата продукция. Ние я продаваме по 30 ст. и то на преработвателните предприятия за направата на сокове. Често обаче ни се мръщят на цената и най-вероятно ще стане като с черешите. Плодовете ще отидат в казаните за ракия“, коментира 34-годишният Петър от Кюстендилско.

 

Той отглежда около 15 декара сливи, разположени на територията на две от близките села в областния град. Категоричен е, че изкупната цена на плодовете е подигравка с вложените средства и труд по овошките.

 

„Каквото и да става няма да дам сливите на безценица. Ще ги продавам на хората за ракия ако трябва. По групи сметки от 10 кг. сливи излиза около 1 литър ракия. Домашният алкохол обаче все още е най-предпочитан от хората, като литърът върви по около 10 лв.“, твърди още кюстендилецът.

 

По данни от Института по земеделие в областния град, все повече кюстендилци се ориентират към засаждането на сливи в региона. Насажденията в Кюстендилско вече са около 4 000 декара, което бележи ръст спрямо предходната година.

 

"Сливата се отглежда много по-лесно отколкото черешата. Прибирането на реколтата на места става и механизирано, докато при черешите това няма как да стане. За тях са необходими берачи, каквито липсват през последните години“, твърдят още експертите.

 

По техни думи обаче със сигурност добрата реколта през тази година е причината и за ниската изкупна цена. „През 2016 и 2017 г. имаше хора, които не набраха и една кошница от масивите си. Сега обаче тези, които се радват на добри добиви се сблъскват отново с липсата на пазар за продукцията“, твърдят още земеделски спецове.

 

Monitor.bg

Коментари

Новини Варна