IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
20:20 | 5 септември 2018
Обновен: 14:14 | 12 март 2024

Вдигат здравната вноска с 12 лв. на месец?

Сред най-смелите идеи е доплащане на всички медицински манипулации над 700 лв.

По материала работи: Борис Проданов
Вдигат здравната вноска с 12 лв. на месец?

ГЕРБ обмисля въвеждането на втори задължителен стълб и в здравното осигуряване по подобие на пенсионното.

 

За целта се предлага всеки гражданин да плаща месечно по 12 лв. допълнителна здравна вноска. Това се предвижда в един от първоначалните варианти на проект за промени в здравноосигурителния модел, научи Канал 3 от запознати в парламента. Информацията е все още неофициална, а идеите - в суров вид.

 

Сред най-смелите намерения е и предложението пациентите да доплащат всички медицински манипулации и лечение на стойност над 700 лв.

 

Към момента, по данни на НАП, към края на 2017 г. лицата, които трябва да внасят здравни осигуровки, но не ги плащат, са 719 000 души. Скептично настроени депутати вече коментираха, че ако промените бъдат одобрени от мнозинството, хората масово ще се откажат от здравно осигуряване и броят на неосигурените може да надхвърли 2 милиона души.

 

В декларацията на управляващата партия за старта на политическия сезон вчера шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов анонсира, че се планира промяна в здравноосигурителния модел. Каква точно ще бъде тя, по-късно в кулоарите той не разкри с аргумента, че проектът още не е готов и първо ще се проведе широка дискусия по темата.

 

Промяна в здравноосигурителния модел първи обеща министърът на здравеопазването още в края на юни пред депутатите.

 

Ще предложа не един, а два алтернативни модела на здравното осигуряване и ще ги поставя на обществено обсъждане, каза тогава Кирил Ананиев в пленарната зала. Имаме необходимост от промяна на модела, категоричен беше в пленарната зала Ананиев, който още тогава издаде, че в здравното министерство вече работят по вариантите.


Народното събрание пък го задължи в срок до 30 септември да представи концепция за развитието на здравното осигуряване.

 

Дали управляващите ще се решат на твърде непопулярната стъпка за сериозно финансово натоварване на пациентите, които си плащат редовно здравните вноски, предстои да видим в следващите дни.

 

dir.bg

Коментари

Новини Варна