IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Икономика
15:15 | 6 септември 2018
Обновен: 17:13 | 21 март 2024

Монетите от нос Калиакра откраднати от древна Варна?

2 млн. евро струват само 2 от находките, които се пазят зорко от посегателства

По материала работи: Борис Проданов
Снимка НИМ

2 млн. евро струват само две от монетите от археологическата находка на нос Калиакра, която бе открита в края на август. Първите сто монети вече са обработени и зорко пазени, най-вече от телевизионните камери. В пликчета, описани и разчетени по стойност и произход – това са монетите от първата осмина порция в гърнето, което екипът на доц. Петрунова откри на 17 август в крепостта „Калиакра“. Две от монетите са много рядко срещани. На културната борса една от тях се търгува за 1 млн. евро. Още по-висока е историческата им стойност, обясни доц. Петрунова пред Нова телевизия. 

 

Всички скъпоценности са били укрити в края на ХІV век по време на някое от драматичните нападения над столицата на Добруджанското деспотство. Едно от тези събития е описано в хроника от онова време, в която е отбелязано, че през 1399 г. татарите от ордата на Актав нападат Варна и други градове по Северното Черноморие, допълва „Банкеръ Daily“.

 

През 1401 г. татарите на Актав, който е бил известен като Добруджанския татар, били разгромени и разселени в различни селища във Варненско – като Провадия, Русокастро и др. Възможно е някой от техните военачалници да е събрал откритото на Калиакра съкровище. Очевидно той ги е заграбил от различни хора в района и ги е скрил под пода на къщата си, малко преди тя да бъде опожарена.

 

По тези земи тогава се е търгувало с кожи, мед и зърно.

 

„И в онези години е имало недобросъвестни производители. Във венециански документи е указано, че варненското жито трябва да се купува на по-ниска цена“, разкри доц. Петрунова.

 

В наши дни археолозите мислят как да опазят крепостта от посегателствата на иманярите. Предупреждават, че видеокамера следи постоянно кой какво прави там. Тепърва продължава описването и подготовката на съкровището, открито това лято.

 

В крепостта „Калиакра“, под подовото покритие на помещение, опожарено в края на XIV в., археолози откриха на 17 август малко глинено гърне, в което било скрито богато съкровище. Съдът съдържа 957 предмета, от които 873 сребърни и 28 златни монети, 11 апликации и катарами, 28 сребърни  и бронзови копчета, 11 златни обеци, два пръстена, от които един златен, и четири мъниста от скъпоценни камъни и злато.

 

От направения първоначален преглед на една малка част се констатира, че съкровището не включва само сребърни османски монети, а и много български. Акчетата (сребърни монети от времето на Османската империя) заемат приблизително 60% от количеството. Основно са от времето на султан Баязид Йелдъръм (1389 – 1402 г.) и малка част от епохата на неговия предшественик Мурад I (1362 – 1389 г.).

 

Още по темата: Колко струва съкровището от Калиакра?

Коментари

Новини Варна