IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
10:20 | 7 септември 2018
Обновен: 21:37 | 8 март 2024

Рускитe ветеринарни власти забраниха вноса на свинско месо от България

Забраната важи за продукти, произведени на цялата територия на страната

По материала работи: Слав Велев
Ограда покрай сухоземната граница между България и Румъния, поставена с цел спиране на африканската чума по свинете. Снимка МЗХГ

Руските ветеринарни власти (Росселхознадзор) забраниха, считано от днес,  вноса на свинско месо от България заради появилото се огнище на африканска чума по свинете, съобщи ТАСС.

 

Забраната важи за месо, произведено на цялата територия на страната и включва живи животни и всички животински продукти от свинско месо.

 

Изключение се прави за продуктите, преминали обработка по технология, която гарантира разрушаването на вируса, включително готови за консумация храни от свинско или със съдържание на свинско, продукти за изхранването на непродуктивни животни и на животни с ценни кожи.

 

Ветеринарните власти припомнят, че вирусът проникна в България от Румъния, където са регистрирани над 700 огнища на африканска чума по свинете (заболяването не е опасно за хората – бел. р.).

 

Заразата бе регистрирана на 31 август 2018 г. във варненското село Тутраканци. В региона се провеждат мерки за ликвидиране на заболяването и предотвратяване на разпространението му.

 

България е осмата страна в Европейския съюз (ЕС), в която проникна африканската чума по свинете. Вирусът бе регистриран в Латвия, Литва, Естония, Полша, Унгария, Румъния и Чехия.

 

Investor.bg

Коментари

Новини Варна