IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Икономика
19:50 | 13 септември 2018
Обновен: 16:43 | 11 февруари 2024

Ще има хубаво вино! Реколтата от грозде била добра

Между 150 и 160 хил. тона грозде ще бъде прибрано за винопроизводство

По материала работи: Слав Велев
Ще има хубаво вино! Реколтата от грозде била добра

Земеделският министър Румен Порожанов обяви, че се очаква добра реколта от грозде тази година, с добра захарност.

 

Между 150 и 160 хил. тона грозде ще бъде прибрано за винопроизводство. Други 100 000 тона стандартно се ползват за подготовката на производство на ракия. От 50-60 хил. тона се приготвя оцет във винарните, е съобщил министърът при откриване на гроздобера в с. Могилово, община Чирпан.

 

По думите му у нас се отглеждат близо 600 хил. дка лозя, като 55 на сто от тях са червени, а 45 на сто са бели и към тях спадат десертните сортове.

 

Цените, на които се изкупува гроздето, са в рамките на стандартните - между 60 и 80 стотинки.

 

"Винарският сектор е сред водещите за България, с добре структуриран бизнес, най-вече в преработката, но и в реализацията. Имаме над 166 лицензирани изби, други между 15 и 18 са в процес на подготовка. Очакваме постепенно и плавно надграждане във винения сектор. Не можем да разширяваме масивите от гледна точка на ограниченията, които са дадени в рамките на Европейския съюз, защото България има квота за лозята и опции до 1 на сто увеличение на година", казал Порожанов, цитиран от МЗХГ.

 

В новата лозарска програма по настояване на бранша е включена и мярката за съфинансиране на застрахователните премии.

 

Dnes.bg

 

Коментари

Новини Варна