IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Икономика
17:55 | 16 септември 2018
Обновен: 02:55 | 12 април 2024

Садят бадемови дръвчета заради повишено търсене на ядките

Тенденцията е в световен мащаб

По материала работи: Борис Проданов
Садят бадемови дръвчета заради повишено търсене на ядките

Повишеното търсене в световен мащаб на бадеми накара голяма част от фермерите в Испания да заменят традиционните полета с пшеница и слънчоглед с градини с бадемови дръвчета, като по този начин променят пейзажа на страната, съобщава АФП.

 

Заради полезните си и здравословни качества бадемите са особено търсени под формата на ядки за печене или под формата на бадемово мляко или брашно, използвани като заместители на традиционните млечни продукти и брашна от пшеница.

 

В долината Гуадалкивир в южния регион Андалусия пейзажът се е изменил до толкова през последните години, че е почти неузнаваем, твърди агрономът Гуро Лопез, който е експерт по отглеждането на бадемови дръвчета. По време на беритбата, която в района започва в края на август, огромни мрежи се постилат на земята, за да събират ядките, които се свалят от клоните с помощта на машина само за няколко секунди.

 

В Испания тази година ще бъдат събрани 61 000 тон бадеми – рекордно количество, което е с 15 процента повече спрямо предходния сезон. Страната е третият по големина износител в световен мащаб на вкусните ядки, след Австралия и САЩ.

 

БГНЕС

 

Прочетете още: 6 лека при запек

Коментари

Новини Варна