IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Икономика
16:13 | 17 септември 2018
Обновен: 21:08 | 23 април 2024

Грипът няма да подрани, твърди експерт

Традиционно вирусите ни удрят в края на декември, сигурната им профилактика е само ваксината

По материала работи: Борис Проданов
Грипът няма да подрани, твърди експерт

„Първите случаи на грип се появяват в студените дни на годината - каза в сутрешния блок на тв „Черно море“ д-р Илиян Тодоров от Клиниката по инфекциозни болести към болница УМБАЛ „Света Марина“ във Варна. – Обикновено през средата на декември,  по-сериозен е подемът през януари, а епидемичният взрив идва февруари, за да изчезне през май. Затова СЗО смята, че в Северното полукълбо грипът започва от октомври и продължава през май. Все още няма условия за грип, но пък ни атакуват остри респираторни заболявания, които го имитират. Около 27 на 10 000 варненци имат ОРЗ.“

 

Стартът на грипната вълна е предшестван именно от остри респираторни заболявания. Те маркират началото на по-студеното време.

 

„Всяка година СЗО проучват циркулацията на грипни вируси и на базата на тях прогнозират очакваните щамове. Тази прогноза се разминава с около 10% и на нея се правят ваксините. Препоръките излязоха, смята се, че щамът „Мичиган“ ще доминира и тази година, както и „Сингапур“. Тези са от тип А, идват „Пукет“ и „Колорадо“ и от тип Б“, добави д-р Тодоров.

 

Четиривалентните ваксини ще дадат достатъчно защита на българите срещу вирусните щамове, които навлизат.

 

„Вирусите от тип А мутират най-лесно и затова са най-опасни. Освен това е най-заразен, изолира се от животни – птичи и свински грип. Другите типове са само човешки. Предизвикват симптоми и от страна на стомашно-чревния тракт. Най-благоприятен е тип С“, разкри инфекциологът.

 

Симптоматиката при грип е сходна и зависи от човека. Обикновено температурата се повишава до 39 градуса и събаря пациента на легло. Следват главоболие, безапетитие, болки в ставите, както и трахеит.

 

„Нерядко пациентите мислят, че имат грип, а се оказва ОРЗ. Те се прекарват накрак. Обикновено идват с хрема и кашлица, които не са характерни за грипа“, обясни лекарят.

 

Той не скри, че не трябва да се ползват антибиотици, а антивирусни препарати. Някои от тях вече имат възможност за реимбурсация от НЗОК.

 

„Личните лекари са наясно как да лекуват грип и ОРЗ. Антибиотиците не са първа линия за лечението им. Ако бактериална инфекция последва заболяването, то тя няма да бъде спряна с профилактичен прием на антибиотик. Световните препоръки са изчакване до 3 дни, или 72 ч., за да се проследи състоянието“, категоричен е той.

 

Единствен сигурен начин за профилактика е ваксинацията. Всеки над възраст 6 месеца може да го направи, но трябва да ползва актуалната за годината ваксина.

 

Специалистите съветват това да стане до края на октомври. Най-точно от средата на септември до средата на ноември. Понякога се налага 2 ваксини през 4 седмици, основно при децата. Т.е., оптималният старт е от тези дни до седмица с последваща реимунизация в края на октомври.

 

Иван Барбов

Борис Проданов

 

Цялото интервю: "Щрихи от утрото" (17.09.2018) - Вирусите – редовните спътници на есента

Коментари

Новини Варна