IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
11:39 | 20 септември 2018
Обновен: 22:44 | 24 март 2024

Качеството на въздуха във Варна е добро

Барака за кебапчета обърка уредите, отчитащи атмосферните показатели

По материала работи: Борис Проданов
Качеството на въздуха във Варна е добро

Качеството на въздуха във Варна е добро. Това съобщи на пресконференция в общината Веселин Шарлопов – ръководител на консорциума, който ще разработи модел за състоянието на атмосферния въздух в града. С направата на анализа ще се набележат и предприемат законосъобразни и изпълними действия, които да допринесат за намаляване на нивата на замърсителите в атмосферния въздух на територията на община Варна.

 

Ще бъде актуализирана общинската програма за подобряване качеството на атмосферния въздух и са набелязани основните източници на замърсяване на атмосферния въздух на територията на общината. По този начин ще се създадат предпоставки за реализиране на инвестиционни мерки.

 

Според Шарлопов морската столица е далеч от тревожните 35 събития годишно със завишени норми на замърсяване. Това са показали анализите от предишни години. Разработването на новия модел по сертифицирани методики в САЩ и Германия ще позволи на варненци да продължат да дишат чист въздух. За целта ще бъдат инвестирани близо четвърт милион лева по ОП "Околна среда“.

 

Диана Кирчева, гл. експерт "Устройствени планове и регионални програми" към общината, добави, че големите инфраструктурни проекти във Варна не са повлияли съществено на качеството на въздуха в града. За това спомага и миенето на улиците и булевардите .

 

Според нея основен проблем е старите автомобили, които използват гражданите и стремежът им да се отопляват с евтини, но нискокачествени горива.

 

„Понятието „енергийна бедност“ показва именно проблемът, свързан с битовото отопление. Предпочитат се нискокачествени калорични въглища, които съдържат повече пепел, но по-екологичното гориво се явява по-скъпо за хората. Отделно автомобилите са изключително амортизирани, особено тези с дизелов двигател. За масовия градски транспорт непрекъснато се вземат мерки – закупени са нови автобуси с двигатели Евро 5 и Евро 6, както и тролеи“, отбеляза експертът.

 

Набелязаните мерки трябва да са социално приемливи за варненци, за да не се стигне до недоволство, беше отбелязано в дискусията. А градът се радва на чист въздух поради бризовите течения.

 

Диана Кирчева разкри още, че барака за кебапчета, поставена близо до автоматична станция, замерваща показатели в атмосферния въздух в морската столица, е довела до отчитане на необичайно високи стойности на замърсяване. Детекторите били изместени била изместени, за да дават обективна информация, а коминът на заведението – удължен.

 

Борис Проданов

Коментари

Новини Варна