Енергото инвестира четвърт милион в „Максуда“
Ще се повиши сигурността на електрозахранването на над 6500 домакинства и стопански клиенти
Публикувана: 17 Oct 2018 | 16:55

Електроразпределение Север, част от групата „Енерго Про“ (Варна), инвестира 250 000 лв. в обновяване оборудването на подстанция „Максуда“ във Варна. Реконструкцията в съоръжението ще подобри сигурността на електрозахранването на над 6500 домакинства и стопански клиенти  в района на Западна промишлена зона във Варна, част от квартал „Владислав Варненчик“, и на 12 села в близката община Аксаково.

 

При обновяването на подстанция „Максуда“ бяха монтирани нови измервателни токови трансформатори на високо напрежение и дистанционни цифрови защити, които следят състоянието на електропроводите и позволяват селективно изключване на повредени съоръжения, без да се нарушава нормалната работа на останалите участъци от мрежата.  В резултат на това се ограничава значително броят на клиентите, чието електрозахранване се изключва по време на ремонтни дейности. Специализираните екипи подмениха съществуващите прекъсвачи с вакуумни от последно поколение, които предпазват системата от поражения вследствие на късо съединение или външни въздействия.  

 

Съвременната апаратура позволява автоматизация на прилежащата мрежа. Дистанционното телемеханично управление на подстанцията дава възможност за значително по-бързо локализиране на възникнали повреди и възстановяване на електрозахранването на клиентите. Проектът за обновяване на подстанция „Максуда“ е част от инвестиционната програма на варненското Енерго за 2018 г. и цели устойчива работа на съоръжението през предстоящия зимен сезон.

 

Още по темата: Енергото приема клиенти в изнесени офиси в област Варна

Коментари ( 0 )