IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
15:23 | 19 октомври 2018
Обновен: 22:45 | 8 април 2024

Мария Габриел: Варна се превръща в хъб за цифрово предприемачество в Централна и Източна Европа (СНИМКИ)

България показва, че иска да бъде активна в цифровата трансформация, каза още еврокомисарят при откриването на „Innowave summit 2018“

По материала работи: Слав Велев
Мария Габриел: Варна се превръща в хъб за цифрово предприемачество в Централна и Източна Европа (СНИМКИ)

 

Варна се развива с голяма скорост и се превръща в хъб за цифрово предприемачество в Централна и Източна Европа.България показва, че иска да бъде активна в цифровата трансформация.

 

Това заяви еврокомисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел във Варна при откриването на дигиталната конференция „Innowave summit 2018“.

 

Конференцията Innowave summit се провежда за втора поредна година, но вече има славата на най-голямо технологично събитие за Югоизточна Европа.

 

Кметът на Варна Иван Портних коментира, че Варна безусловно е притегателен център за събития от такъв мащаб.

 

„Това утвърждава града ни на картата на Smart градовете в световен мащаб и се радвам, че IT сектора като цяло проявява интерес към градове с развитие. Разбира се като пристанищен град предвид локацията ни в Черноморския регион, като една от най-източните точки на Европейския съюз. Безусловно имаме огромен потенциал да развиваме този сегмент, а именно експо и конферентен туризъм“, каза кметът на Варна.

 

Мария Габриел подчерта важността на изкуствения интелект, като една от водещите теми в Европейската комисия.

 

Европейската комисия ще инвестира в изкуствен интелект 1 млрд. и 500 млн. евро, а частните и публичните пари, вложени в сектора ще достигнат 20 млрд. евро, подчерта еврокомисарят по време на конференцията.

 

Дезинформацията и фалшивите новини също са на дневен ред в Европейската комисия. Преди дни Мария Габриел съобщи, че представителите от медийния и рекламен сектор са ѝ предали индивидуалните си стратегии, с които ще се водят действия срещу дезинформацията.

 

Кодексът не е само добри намерения, че искаме да се борим с феномена дезинформация онлайн, защото знаем, че той много трудно би могъл да бъде изкоренен, но всяка една от компаниите пое ангажимент и това представиха пред мен тази седмица, каза още Мария Габриел.  

 

По думите й до края на годината трябва да има видими резултати.

 

 ЕМИЛ ДАМЯНОВ

Снимки: ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна