IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Икономика
20:28 | 22 октомври 2018
Обновен: 20:29 | 10 април 2024

Всяка трета бензиностанция лъже

Проверки: Проблемът е най-вече при малките търговци

По материала работи: Юлиян Атанасов
Всяка трета бензиностанция лъже

Почти всяка трета бензиностанция у нас цака клиентите си в измерването на количеството гориво, стана ясно от думите на зам.-председателя на ДАМТН Иво Атанасов.Това е констатирано при проверка на бензиностанциите, където често са установени проблеми с измервателните уреди. Така от 46 проверени обекта всеки трети има проблем със средствата за измерване.

 

"Това означава, че ни удрят в количеството. Зареждаме 20 литра, а са ни сипали 18", обясни Иво Атанасов.По думите му това се случва основно в малките бензиностанции."НАП може да каже какво количество влиза и какво излиза от обекта", уточни експертът.По думите му бензинът, който се произвежда в България, отговоря на всички европейски норми за качество.

 

Според данни на ДАМТН, след взети 1140 проби за проверки на качеството на горивата – дизел и бензини, от бензиностанциите са изтеглени над 1 милион литра бензин и 130 000 литра дизел.По-късно е установено, че при измерването на бензина има техническа грешка и след като е преработен, отново е върнат на пазара."При 90% от случаите на несъответствие става дума за смесване на едното гориво с другото. Касае се за небрежност по време на транспорт", уточни пред bTV Иво Атанасов и посочи, че за тези нарушения има наложени имуществени санкции за над 1 млн. лева.

 

dnes.bg

Четете още: Очакват се 1,7 млн. чужденци през предстоящия зимен сезон

 

Коментари

Новини Варна