IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
13:52 | 23 октомври 2018
Обновен: 19:56 | 17 април 2024

Финансовата комисия ще реши дали да се намали данъкът за такситата

Браншът иска той да стане 300 лв. годишно във Варна

По материала работи: Борис Проданов
Финансовата комисия ще реши дали да се намали данъкът за такситата

Постоянната комисия „Финанси и бюджет“ към местния парламент на Варна ще реши дали да бъде намален т.нар. „алтернативен данък“ за таксиметрови превози в града. Именно на базата на анализ за събираемостта на налога ще може да бъде взето мотивирано решение.

 

В момента той е 690 лв. годишно, а заедно с разрешителното за услугата става около 800 лв. От таксиметровия бранш (и по-специално от независимия транспортен синдикат „Авто`94“), искат обаче той да бъде редуциран на 300 лв. годишно предвид факта, че съветниците от ПК „Транспорт“ отказаха тарифите на такситата да скочат от 75 ст./км (дневна) на 97 ст./км, а нощната от 0,85 лв на 1,07 лв.

 

Становището на транспортната комисия за редуциране на ставката е положително, но именно във „Финанси и бюджет“ трябва да направят анализ на евентуалните последствия от подобен ход. Паралелно към таксиметровия бранш беше отправен апел да спре нелоялната конкуренция към „Градски билет“ – жълтите коли често возят пътници на цената на билета, отнемайки от клиентелата на общинския превозвач.

 

Размерът на данъка трябва да бъде определен до края на октомври. От бранша твърдят, че заради данъка, ниските тарифи и увеличените разходи по поддръжката на колите една част от водачите са се отказали от дейността, а други са преминали в сивия сектор. Друг мотив за искането им е, че плащането на данъка в началото на годината и то в пълен размер е бреме за шофьорите, особено за тези, които са по един на автомобил.

 

Допълнително отново се заговори за преразглеждане на цената на услугата. Евентуално този въпрос ще бъде дебатиран на следващото заседание на общинския съвет.

 

В рамките на комисията по транспорт общински съветници предложиха налогът да бъде редуциран съответно на 400 и на 600 лв., но техните предложения не получиха одобрение.

 

Годишният размер на данъка върху таксиметровия превоз се определя от Общинския съвет. Според Закона за местните данъци и такси той може да бъде в граници от 300 лв. до 1000 лв. Когато беше въведен, местният парламент реши варненските таксита да плащат по 690 лв. годишно. За сравнение – в София данъкът е 850 лв., в Пловдив – 750 лв., Бургас – 660 лв., Русе – 500 лв.

 

По закон корекции в размера могат да се правят до 31 октомври.

 

Борис Георгиев

 

Още по темата: Цените на такситата във Варна остават непроменени

Коментари

Новини Варна