IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
12:03 | 11 ноември 2018
Обновен: 01:18 | 10 април 2024

Саудитска Арабия проучва последствията от бъдеще без ОПЕК

Изследователските усилия за момента не поставят активен дебат в саудитското правителство за оттегляне от картела

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: РИА

Финансиран от правителството на Саудитска Арабия аналитичен център проучва възможните последици за петролния пазар при разпадане на Организацията на страните производителки на петрол (ОПЕК), пише Market Watch. Това всъщност са забележителни изследователски усилия за страна, доминираща на петролният пазар през последните 60 години, допълва сайтът.

 

Усилията на правителството идват в момент, в който американския президент Доналд Тръмп обвини организацията за увеличаващата се цена на петрола и на фона на проблемите в Кралството след убийството на саудитския опозиционнен журналист Джамал Кашоги в Турция миналия месец.

 

Ръководителят на аналитичния център Адам Сиймински посочи, че проучванията не са свързани с изказванията на американския президент, но според запознати източници, те все пак дават възможност да се вземат предвид критиките на Вашингтон. В зависимост от резултатите, изследванията биха могли да дадат защита на картела и саудитската роля в него.

 

Според запознати източници изследователските усилия за момента не поставят активен дебат в саудитското правителство за евентуално оттегляне от ОПЕК.

 

Bloombergtv.bg

 

МВФ предупреждава за последиците от националния дълг на Италия

Коментари

Новини Варна