IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
16:17 | 15 ноември 2018
Обновен: 01:25 | 17 март 2024

Стартира V издание на Академия „Иновация в действие“

В предстоящия конкурс младите иноватори ще създават проекти в областта на екологията, образованието, здравословния живот и преоткриването на българските традиции и култура

По материала работи: Ставри Таргов
„ИНОВАЦИЯ В ДЕЙСТВИЕ“ ЦЕЛИ ДА ОСИГУРИ ЗНАНИЕ НА МЛАДИ ХОРА с идеи и желание да променят света, каза Спирос Номикос, изпълнителен директор на "Солвей Соди"(вляво).

За пета година стартира Академия „Иновация в действие“ (https://innovationinaction.eu/) – проект за насърчаване на иновативното мислене и развиване на предприемаческите умения на младите хора у нас. Академия „Иновация в действие“ 2018/2019 е социално-отговорна инициатива, организирана от „Солвей Соди“ в партньорство с „Аурубис България“.
В предстоящото пето издание, младите таланти ще разработват проекти в четири области:

 

-    Ефективно използване на ресурси – нестандартни, устойчиви и екологично отговорни решения за оптимизирано използване на ресурсите на планетата;

 

-    Иновативно образование – създаване на нови, по-ефективни и интерактивни формати, инструменти и платформи за поднасяне на учебно съдържание, както и използване на необятните възможности на дигиталните технологии и интегрирането им в образователния процес;

 

-    Здравословен живот – в трите основни направления: хранене, движение и емоционален баланс; ще бъдат търсени иновативни идеи за повишаване на информираността за пълноценното хранене, насърчаване на двигателната активност и справянето със стреса и постигане на хармония на духа;

 

-    Преоткриване на българските традиции и култура – идеи за адекватно съвременно представяне на българските народни традиции и култура, вплитането им в ежедневието или популяризирането им чрез нестандартни и съвременни формати.  

 

„Решението на „Солвей Соди“ да стартира тази инициатива се базира на ценностите на компанията и на нейните политики по социална отговорност. Ние сме фокусирани върху устойчивото развитие и иновациите в полза на обществото и околната среда. Тази образователна инициатива цели да осигури знание на млади хора с идеи и желание да променят света. Знанието, осигурено от Бизнес институт, е как да се реализират идеите и как младите хора да осъзнаят всички аспекти на този процес“, каза Спирос Номикос, изпълнителен директор на "Солвей Соди" АД, по повод на новото пето издание на „Иновация в действие“.

 

„Наистина вярваме, че тази инициатива оказва ценна подкрепа в множество насоки“, сподели Тим Курт, изпълнителен директор на „Аурубис България“ по време на откриващото събитие. „Младите хора добиват увереност, че нещата започват да се случват на сцената на иновациите в България. Също така, ние им даваме възможност да се гордеят с това, което са постигнали като иноватори и още нещо много важно – благодарение на една подобна инициатива младите хора могат да видят резултата от процеса по иновиране и да се научат как да представят и защитят своята идея“, допълни той.

 

„Основната цел на тази инициатива е инвестиция в хората, фокусът са знанията и уменията на младите хора. Някои идеи биват реализирани, други не, но акцентът е върху това те да продължат да се развиват“, каза Цветелина Тенева, основател на The Business Institute, партньор на инициативата „Иновация в действие“ 2018-2019.  „В новото издание ще засилим онлайн елемента в самия формат и ще разширим обхвата на менторите, които ще работят с младите хора – ще включим представители на компаниите съорганизатори на инициативата, комерсиални и социални предприемачи“, добави тя.

 

Да вземат участие в „Иновация в действие“ имат право всички студенти, независимо от специалността, както и всички, завършили висшето си образование в последните пет години.

 

В петото издание на конкурса най-добрите проекти отново ще бъдат отличени с награди в областта на образованието, защото това е най-устойчивата във времето инвестиция и определящ фактор за позитивна промяна в света, в който живеем: първа награда - участие в лятна програма на Solvay Brussels School of Economics and Management в Брюксел, втора награда - Магистратура по иновации, предприемачество и финанси, съвместен продукт на Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) и The Business Institute и трета награда – курс по иновационен мениджмънт организиран от The Business Institute.

 

Като следващ етап от инициативата предстоят отворени семинари в София и Варна, по време на които участниците ще имат възможност да се запознаят с организаторите, партньорите и посланиците на инициативата и техните успешно реализирани проекти, както и да разберат повече за критериите, които определят дадена идея като иновативна.  Процесът по привличане и селекция на участници ще продължи до края на януари 2019 г.

 

Тъй като мисията на Академия „Иновация в действие“ е да прави света по-добър, тази година, както и в предходното четвъртото издание, добротворчеството отново ще бъде застъпено. Още с включването си в инициативата всеки участник ще избира благородна кауза, която да подкрепи,  а на следващ етап, в рамките на панела „Взимане на решения“, ще има възможност и да защити избора си.   

 

От началото през 2012 г. досега инициативата набра голяма популярност и се наложи като успешен формат, насърчаващ младите хора да се развиват и да създават нестандартни и работещи решения в различни сфери на живота, които да са в полза на цялото общество. През академията са преминали над 400 млади иноватори с най-разнообразни креативни виждания за това как да подобрим средата ни.

 

Носители на първа награда до момента са били: Магдалена Михалева с идеята си за детски площадки от нерециклирани и отпадъчни материали (2013 г.), Велика Петрова с проект за "Многоцветен филц от рециклиран полиестер и вълна" (2015 г.), Христина Христова с проект  за създаване на платформа за комуникация между земеделци и пчелари, когато предстои третиране на културите (2016 г.) и Мария Юрукова с проекта „Плети с тениска“ за намаляване на текстилните отпадъци (2017 г.).

 

Сред отличените досега има още проекти за енергийна независимост на сгради, публични събития за популяризиране на изкуство от отпадъчни материали, програма за личностно развитие на деца в риск чрез изработване на изделия от винил, използван преди това за рекламни материали, проектът за изграждане на образователни пъзел стаи в училищата за представяне на учебния материал по интересен, интерактивен и забавен за децата начин и дори интерактивен мобилен музей, в който изложбите се представят чрез миксирана и виртуална реалност.

 

Повече за Академия „Иновация в действие“ 2018-2019, както и форма да заявите желание за участие ще намерите на: www.innovationinaction.eu.

 

Черно море

 

Коментари

Новини Варна