IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
11:34 | 17 ноември 2018
Обновен: 14:29 | 16 март 2024

Fitch пoтвърди кредитния рейтинг на България ВВВ със стабилна перспектива

Ограниченията пред рейтинга са по-ниските нива на доходите в сравнение със средното равнище за страните с рейтинг ВВВ, както и демографските предизвикателства

По материала работи: Слав Велев
Fitch пoтвърди кредитния рейтинг на България ВВВ със стабилна перспектива

Международната рейтингова агенция Fitch потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България BBB в чуждестранна и местна валута със стабилна перспектива, съобщиха от министерството на финансите.

 

Краткосрочният рейтинг в чуждестранна и местна валута също се запазва на ниво F2. Оценката на рейтинга е подкрепена от стабилните външни и публични финанси, както и надеждната политическата рамка за поетапно присъединяване към еврозоната.

 

Ограниченията пред рейтинга са по-ниските нива на доходите в сравнение със средното равнище за страните с рейтинг BBB, както и демографските предизвикателства, които биха могли да ограничат растежа и да натежат на държавните финанси в дългосрочен план.

 

Агенцията очаква икономическият растеж през 2018 г. да остане близък до отчетения през миналата година, на ниво от 3,7%, преди да се забави през 2019 г. до 3,5% и 3% през 2020 година. Вътрешното търсене ще бъде подкрепено от политиката на увеличение на заплатите в бюджетния сектор и минималната работна заплата, както  и от очакваното ускорение в усвояването на средства по европейските фондове.

 

Агенцията ревизира прогнозата си за ускоряване на средногодишната инфлация до 3% през 2019 г., при 2,8% през 2018 година.

 

Паричната политика оперира в условията на стабилен режим на валутен борд към еврото, констатират от рейтинговата агенция. Нетните чуждестранни активи на България се очаква да достигнат до 33% от БВП, а коефициентът на външната ликвидност ще достигне 343% през 2018 г. по оценки на Fitch, които са високи в сравнение с медианата на държавите с рейтинг BBB – съответно от 5,3% и 143,7%, и ще останат ключови предимства пред рейтинга през прогнозния период.

 

В областта на публичните финанси България също изпреварва страните от сравнителния анализ. Fitch очаква положителното бюджетно салдо да се запази, като в края на 2018 г. ще бъде в размер на 0,5% от БВП, при очакван дефицит средно в размер на 2,4% за останалите страни от групата BBB.

 

Държавният дълг също остава далеч по-нисък от средния за страните със същия рейтинг, както и спрямо повечето държави членки на ЕС. През прогнозния период рейтинговата агенция очаква публичният дълг да продължи да намалява, като през 2020 г. ще падне до 19,5% от БВП.

 

Експертите отчитат също по-добрата външна финансова позиция на България спрямо по-голямата част от страните в същата рейтинг-група. Посочват се също така подобрената конкурентоспособност и излишъка по текущата сметка.

 

Факторите, които заедно или поотделно биха довели до повишаване на рейтинга са: по-висок потенциален растеж на БВП в средносрочен план, ускореното сближаване с нивата на доходите в страните с по-висок рейтинг, напредък в процеса на присъединяване към еврозоната.

 

В същото време основните фактори, които заедно или поотделно биха довели до понижаване на рейтинга са: възобновяване на външните дисбаланси и/или влошаване на конкурентоспособността, фискални дефицити, които биха повишили държавната задлъжнялост, реализиране на рисковете за бюджетния баланс, свързани с материализиране на условните задължения на държавните предприятия.

 

Investor.bg

 

Четете още:  

 

Коментари

Новини Варна