IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
14:14 | 17 ноември 2018
Обновен: 13:12 | 24 февруари 2024

„Гaзпром“ обмисля вариант за продължаване на „Турски поток" през България

Според Сергей Лавров обаче Москва отчита и печалните уроци от съдбата на „Южен поток“ и не иска подобна ситуация да се повтаря

По материала работи: Слав Велев
„Гaзпром“ обмисля вариант за продължаване на „Турски поток" през България

Руският газов гигант „Газпром“ обмисля евентуални варианти за продължаването на проекта „Турски поток" през територията на България. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров в интервю за в. „Сръбски телеграф“, цитирано от РИА Новости.

 

 

 „В момента се разработват различни възможности за продължаване на газопровода на европейска територия, включително по маршрута България-Сърбия-Унгария с изход на газоразпределителния център в австрийския Баумгартен“, заяви пред изданието министърът.

 

 

В същото време той посочи, че Москва отчита и печалните уроци от съдбата на „Южен поток“ и не иска подобна ситуация да се повтаря.

 

 

По думите му Русия ще е готова да пристъпи към конкретни действия само след получаването на категорични гаранции от съответните структури на Европейския съюз.

 

 

През декември 2014 г. Русия обяви прекратяването на работата по проекта „Южен поток“, посочвайки като причина неконструктивната позиция на ЕС. Газопроводът трябваше да преминава през територията на България, Сърбия и Унгария.

 

 

Пред „Сръбски телеграф“ Лавров посочи също, че Москва е удовлетворена от хода на строителството на „Турски поток" във варианта за две линии.

 

 

Проектът предвижда построяването на газопровод, състоящ се от две линии с капацитет по 15,75 милиарда кубически метра всяка. Първата линия е предназначена за доставката на газ на турските потребители, а втората - за снабдяване с газ на Южна и Югоизточна Европа.

 

 

Първата линия трябва да бъде завършена през 2019 г. и тогава ще започнат доставките на газ за Турция.

 

Investor.bg

Коментари

Новини Варна