IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Икономика
16:28 | 19 ноември 2018
Обновен: 00:57 | 8 април 2024

С какво да се отопляваме през зимата?

На твърдо гориво сякаш е най-изгодно, експерти обаче препоръчват енергоспестяващ климатик

По материала работи: Борис Проданов
С какво да се отопляваме през зимата?

Във Варна захладня, паднаха дъждове (във вътрешността на страната – сняг) и дойде ред пак да мислим с какво и с колко ще се отопляваме. Алтернативите са като всяка година – на ток (климатик, радиатор, духалка), дърва, газ, парно.

Репортерска проверка установи, че дървата са между 75 и 100 лв. на кубик, а най-добро е т.нар. бяло меше. Пелетите са между 450 и 550 лв. за тон, но в комбинация с термопомпа изискват и първоначална инвестиция. Въглищата са между 250 и 350 лв. на тон.

 

Именно твърдото гориво изглежда най-изгодно да поддържа зимно време температура на около 70 кв.м в рамките на 20-21 градуса. Цената за сезона се определя на около 500 лв. С газ, според запознати, идва малко повече.  Но да не забравяме новите цени. Ако в началото на годината 1000 куб. м струваха 342,22 лв., то вече са 456,65 лв. И това е цена без тарифите за достъп, пренос, акциз и ДДС.

 

На ток вариантите са климатик, радиатор, духалка. При цена от над 21 ст./ кВтч през деня и над 12 ст./кВтч нощна последните 2 варианта изглеждат кощунствени, цената може месечно да надхвърли 300 лв. Независимо от факта, че за печка или радиатор инвестицията е до стотина лева. За енергоспестяващ климатик (над 700 лв.) цифрите са вече различни.

 

Парното тази зима е по-скъпо пак заради скока на природния газ. Отчита се за грешка изключването му сутрин (когато се отива на работа) и после шоково включване в късния следобед.

 

Изчисления на Института по енергиен мениджмънт обаче сочат в таблица на т.нар. цена на полезната топлинна енергия, че с климатик с клас А+++ през зимата можем да се отопляваме най-пълноценно и евтино. Малко по-скъпо излиза печката на дърва, акумулиращата и на газ. За сравнение, парното е посочено на двойна цена от климатика.

 

Но тук да не пропускаме, че трябва да имаме стартово 1000 лв., за да закупим електроуреда.

 

Затова мислете добре (и за джоба си, и за природата), избирайки топлото.

 

Борис Проданов

Коментари

Новини Варна