IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
11:16 | 19 ноември 2018
Обновен: 07:40 | 26 март 2024

Вилерой: Паричната политика на ЕЦБ ще остане по-хлабава

Щом и програмата за изкупуване на активи завърши, трябва да приемем темп на нормализиране, съответстващ на икономическите данни, посочи представителят на ЕЦБ

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: Economic.bg

Паричната политика на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще остане по-хлабава дори след края на програмата за изкупуване на облигации следващия месец. Това заяви един от членовете на ръководството на ЕЦБ Франсоа Вилерой дьо Гало, според когото банката ще може да нормализира политиките според нуждите си.

 

ЕЦБ трябва да приключи своята програма за изкупуване на облигации в размер на 2,6 трлн. евро следващия месец, което ще създаде условия за увеличаване на лихвените проценти след лятото. Това ще е първият им ръст от осем години насам и представлява първи стъпки към нормализирането на паричната политика на Европейския съюз.

 

„Нетните покупки по всяка вероятност ще приключат през декември. Краят на нашите покупки на нетни активи обаче няма да означава спиране на нашите парични стимули, това е далече“, каза Вилерой в реч на конференция в Токио, цитиран от Ройтерс.

 

По думите му щом веднъж и програмата за изкупуване на активи завърши, ще е важно да приемем темп на нормализиране, съответстващ на настоящите икономически данни.

 

Към момента ЕЦБ разполага с три начина на свое разположение – реинвестиране на своите активи, конвенционални лихвени проценти и операции по рефинансиране на банки.

 

Що се отнася до последователността Вилерой посочи, че предпочита да забави темпа на реинвестиране едва след първото увеличение на лихвите.

 

ЕЦБ също така може да обмисли отпускането на ликвидност и кредити на банки, ако им бъде необходимо, въпреки че това може да не стане при същите условия като в миналото.

 

По време на своето изказване Вилерой коментира и една от най-наболелите теми в Европа през последните месеци, а именно излизането на Великобритания от състава на ЕС. По думите на банкера, който също така е и гуверньор на Френската централна банка, по-добре би било, ако се постигне Brexit със сделка, но все пак блокът е подготвен и в случай че такава не бъде договорена.

 

„Ако имаме сценарий без сделка, което не искаме, ние сме готови от европейска страна“, посочи той от университета Кейо в японската столица.

 

„Вероятно това ще бъде много пагубно за британската икономика, но от европейска страна ефектите върху ръста на брутния вътрешен продукт са ограничени и няма проблеми за финансовата стабилност“, посочи Вилерой.

 

Investor.bg

 

Цените на петрола вървят нагоре при предпазлива търговия

Коментари

Новини Варна