IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Икономика
16:56 | 20 ноември 2018
Обновен: 14:12 | 25 април 2024

Почетното консулство на Франция и Германия във Варна чества годишнина

Събитието бе уважено от посланиците на двете европейски страни

По материала работи: Ставри Таргов
Почетният консул Недялко Неделчев(в средата) с посланиците на Франция Ерик Льобедел(вляво) и на Германия Херберт Салбер.

Почетният консул на Франция и Германия във Варна Недялко Неделчев отбеляза 15 години от встъпването си в длъжност. По този повод в Морското казино той даде прием, който бе уважен от посланиците на двете страни Ерик Льобедел и Херберт Салбер, както и от Елена Поптодорова,  член на борда на Атлантическия клуб в България.

 

Годишнината събра в Синия салон  дипломати, представители на общинската администрация и други институции, на бизнеса, на академичните среди и на културата. Консулството на Федерална Република Германия и на Република Франция със седалище във Варна е открито с решение на Министерския съвет на 7 март 1997 г., а през септември 2003 г. за почетен консул е одобрен Недялко Неделчев.

 

Не само във Варна, но и по цялото Черноморие има стотици хиляди немски туристи и обикновено се налага помощ от страна на държавата. Точно в тези случаи г-н Недялко Неделчев се включва отлично. Всъщност самия факт, че той е почетен консул и на Франция, и на Германия е много интересна символика, каза посланик Салбер.

 

Безкрайно сме щастливи, когато идваме във Варна, а и поводът е чудесен. 15 години откакто г-н Неделчев е почетен консул на нашите две държави. Това е един прекрасен начин да запазим консолидацията на своите страни, каза посланик Льобедел.

 

През всичките тези години посрещнахме много делегации от двете страни. Направихме много посещения, създадохме общи проекти. Помогнахме на много хора в беда или нужда, граждани на двете страни и предизвикателствата продължават, сподели Недялко Неделчев.

 

Бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова определи като безпрецедентно български представител да е почетен консул на две водещи държави едновременно. От собствен опит ви казвам, че винаги се търси възможно най-добрия, най-ефективния човек на място, защото всяка държава има нужда от местните хора, които могат да бъдат нейна допълнителна канцелария, едно удължаване на посолството в съответната държава домакин. И в този смисъл, пък и в този град във Варна, смятам, че това е едно от големите ни постижения и в дипломатически план, добави Поптодорова.

 

Почетният консул трябва да бъде предложен от страната, която ще представлява, а държавата домакин трябва да даде съгласие. Той не получава заплащане за работата си. Почетното консулство на Франция и Германия отговаря за областите Варна, Бургас, Добрич, Шумен, Бургас и Русе. Освен чуждестранни граждани то обслужва и българи.

Александър Йорданов

 

Коментари

Новини Варна