IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Икономика
17:25 | 26 ноември 2018
Обновен: 07:52 | 30 януари 2024

България затвърждава имиджа на най-търсена дестинация за зимен туризъм

Очаква се ръст от 5% през новия зимен сезон

По материала работи: Деян Михайлов
България затвърждава имиджа на най-търсена дестинация за зимен туризъм

България затвърждава имиджа си на една от най-търсените дестинации за зимен туризъм. Това заяви зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева на среща в Чепеларе за готовността на общините Смолян и Чепеларе за предстоящия зимен сезон.

Георгиева прогнозира очакван ръст на туристи през този ски сезон от поне 5%, след като зима 2017-2018 е най-успешната по брой посещения на чуждестранни туристи от влизането на страната ни в ЕС.
Над 1,6 млн. чуждестранни туристи са посетили България през периода от декември 2017 до март 2018 г., което е ръст от 12%. Ранните записвани за зимните ни курорти показват търсене от пазари като Ирландия, Гърция, Сърбия, Румъния, Израел, Македония.
 
Близо 8 милиона са чуждестранните туристически посещения в страната през периода от януари до септември, отчитайки ръст от 5,5%.

Статистическите данни потвърждават тенденцията на ръст за последните три години, като в сравнение със същия период на 2015 г. увеличението при чуждестранните туристически посещения е 31%. Общо 3,2 млрд. евро са приходите от международен туризъм за първите 9 месеца, което е с 7% повече от същия период на 2017 г. Отмина едно успешно лято и предстои успешен зимен сезон, според Ирена Георгиева. Тя допълни, че се очаква засилен интерес към Пампорово и Чепеларе от български посетители, които са 65% от клиентите в курорта.
На срещата бе дискутиран въпросът с недостига на квалифицирани кадри в туризма. Зам.-министърът запозна местните хотелиери и представители на туристически бизнес с възможностите на пилотен проект и подписано споразумение за квалификация и преквалификация на кадрите в туризма.

Проектът предвижда регистрирани безработни да бъдат обучавани в Българо-германските центрове в Смолян и Царево. При този проект ще бъде важна активността на работодателите, техните заявки за нуждата от кадри ще бъдат получавани в Агенцията по заетостта. Общините Смолян и Чепеларе заявиха на срещата готовност за зимното снегопочистване през предстоящия туристически сезон.

Dariknews.bg

Коментари

Новини Варна