IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
08:30 | 14 януари 2019
Обновен: 06:29 | 16 април 2024

50% от българския мед стои непродаден заради глифозата

Пари за опрашването няма

По материала работи: Юлиян Атанасов
50% от българския мед стои непродаден заради глифозата

Половината от произведения пчелен мед у нас стои непродаден, а пчеларството в страната е пред провал. Това каза за Агрозона председателят на Българския пчеларски съюз Стефан Стефанов. Причината за застоя на продукцията е наличието на глифозат в меда. „Един от най-големите проблеми на 2018 г. беше употребата на иначе забранения глифозат, тази година това е проблем над проблемите. Вече е време държавата да се намеси и то с необходими спешни мерки. Трябва законите да се направят така, че забраните да се изпълняват.“, допълва специалистът.

Пари за опрашването няма

Стефанов коментира и Националната програма по пчеларство, чиято полза признава. Макар че по думите му, тя не може да реши един от водещите проблеми в сектора. „Пчелите опрашват природата – културните и диворастящите растения, затова нещо на  пчеларите не се дава нито един лев. Няма и програма, която да го предвижда или включва. Хората търсят доходи от  друго място, за да могат да си покриват разходите.“, каза Стефан Стефанов. Друг проблем в програмата е бюрокрацията, която отказва много пчелари да кандидатстват. Системата трябва да се опрости и да стане по-достъпна за всички, подчертава Стефанов.

 

Припомняме, че приемът по Националната програма по пчеларство започна на 7-и и продължава до 18-и януари 2019 г. Документи ще се приемат в Областните дирекции на ДФЗ по постоянен адрес на физическото лице и по адресна регистрация на юридическо лице. На свое заседание Постоянната работна група за управление на Националната програма по пчеларство за тригодишния период 2017-2019 г. (Програмата) взе решение за отваряне на нов прием на заявления за подпомагане за финансовата 2018 – 2019 г., поради незаявен финансов ресурс при първия прием, осъществен през месец ноември 2018 г.

 

По пет мерки се приемат заявления

Пчеларите имат възможността да подадат заявление за подпомагане по мерките и дейностите от Програмата за последната година от нейното действие, съобщават от ОДЗ-Кюстендил.Мерки Б, Г и Д от НПП 2017-2019 г. включват дейности за борба срещу вароатозата, за извършване на лабораторен анализ на меда и закупуване на кошери, пчелни семейства и майки. По мярка А кандидатите ще бъдат подпомагани при закупуването на дребен пчеларски инвентар, докато мярка В е насочена към подвижното пчеларство.Националната програма по пчеларство за периода 2017-2019 г. е одобрена от Европейската комисия с Решение за изпълнение (ЕС) 2016/1102, като общият бюджет за нея възлиза на приблизително 14.28 млн. лева, от които 50% са осигурени от ЕС и 50% от националния бюджет. За 2019 г. финансовият ресурс е 4 758 590 лева, като по време на първия период на приема през месец ноември 2018 г. са подадени близо 1 400 заявления за подпомагане с размер на заявената финансова помощ над 3.9 млн. лв.

 

Повече информация за мерките и условията за финансиране по НПП 2017-2019 г., както и образец на заявлението за подпомагане, заинтересованите могат да получат в областните структури на фонда, в Централно управление на ДФЗ-РА, както и от сайта на институцията.Отново ще се дава възможност инвестициите по мерки А, Б, В и Д да бъдат реализирани чрез нисколихвен кредит от ДФ „Земеделие“. След одобрение и сключване на договор за безвъзмездна финансова помощ по НПП, пчеларите ще могат да подават заявления за кредит в срок до 15 юли в ОД на ДФЗ по постоянен адрес на физическото лице и по адресна регистрация на юридическо лице.

Agrozona.bg

Четете още: БАБХ облекчава режима за движение на дребни преживни животни в три области

Коментари

Новини Варна