Какви ще са последиците от прехода към възобновяема енергия?
Китай е абсолютният лидер в прехода към чиста енергия
Публикувана: 14 Jan 2019 | 9:10

Енергийната трансформация, водена от развитието на технологията за добиване на енергия от възобновяеми източници (ВЕИ), ще промени глобалното разпределение на властта, отношенията между държавите и основните фактори в геополитиката, показва мащабно международно проучване, публикувано и цитирано от Euractiv. „Глобалната енергийна трансформация чрез ВЕИ ще има значителни геополитически последици“, се твърди в докладът, представен в Абу Даби.„Тези промени ще окажат влияние върху отношенията между държавите и ще доведат до фундаментални структурни размествания в глобалната икономика и различните общества“.

 

Проучването, ръководено от бившия президент на Исландия Оулафюр Рагнар Кримсон, беше представено в Абу Даби от Глобалната комисия за геополитиките на енергийния преход, независима организация, създадена преди една година под егидата на Международната агенция за възобновяема енергия (IRENA).За първи път международно изследване проучва геополитическите последици от напредъка при глобалния преход към възобновяема енергия.  Държавите износителки на изкопаеми горива като Русия и арабските страни ще бъдат „силно засегнати“ от прехода, докато други държави като Китай ще се окажат „абсолютни победители“, заяви Кримсон по време на представянето на доклада.

 

„Влиянието на някои държави като Китай ще се увеличи, тъй като те вече са направили големи инвестиции в развитието на възобновяемите технологии и са разширили своя капацитет, за да се възползват от възможностите, които се разкриват пред тях“, добави още той. Според Кримсон държавите, които разчитат изключително на износа на фосилно гориво и закъсняват със своето адаптиране към промените, рискуват да загубят сегашното си влияние.По данни на Програмата на ООН за околната среда повече от половината от новоизградените соларни мощности в света през 2017 г. се намират на територията на Китай.

investor.bg

Четете още: Войводиново спира с протестите за 10 дни

Още от: Икономика

Коментари ( 0 )