IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
16:35 | 21 януари 2019
Обновен: 00:48 | 8 април 2024

България е на второ място в ЕС по бюджетен излишък

На тримесечна база излишъкът в страната е нараснал над двойно

По материала работи: Слав Велев
България е на второ място в ЕС по бюджетен излишък

Бюджетният дефицит в еврозоната е достигнал през третото тримесечие на 2018 г. ниво от 0,5% от брутния вътрешен продукт (БВП). Това сочи лек ръст спрямо нивото от 0,3% през вторите три месеца на годината. Това показват последните сезонно коригирани данни на Евростат, публикувани днес.

 

В Европейския съюз (ЕС) като цяло бюджетният дефицит е стигнал 0,6%, което също е повишаване спрямо равнището от 0,4% през периода април-юни.

 

През третото тримесечие на 2018 г. държавните приходи в еврозоната се равняват на 46,1% от БВП спрямо разходи за 46,7% от БВП. В същото време данните за ЕС като цяло сочат, че приходите са били 44,9% от БВП, а разходите – 45,5%.

 

 

Според данните на Евростат за третото тримесечие на годината в две страни се наблюдава бюджетен дефицит от над 3 на сто от БВП (дефицит под 3% от БВП е един от числовите критерии за членство в еврозоната - бел. ред.). Това са Румъния с дефицит от 3,6% и Франция – с 3,1%.

 

За няколко страни обаче, включително Гърция, Испания и Италия, липсват данни.

 

България бележи излишък за поредно тримесечие, който достига 3,6% от БВП и по този показател сме на второ място в ЕС. На тримесечна база излишъкът се увеличава над двойно – за периода април-юни той е бил 1,5% от БВП. През третото тримесечие на 2017 г. пък той е бил 2,2%, което отново сочи рязък ръст.

 

Най-голям излишък отчитат Малта с 3,8%, следвана от България и Португалия (по 3,6%) и Люксембург (3,1%).

 

Investor.bg

Коментари

Новини Варна