IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Икономика
16:57 | 22 януари 2019
Обновен: 14:08 | 29 март 2024

Ректорът на ВСУ проф. Петър Христов: За първи път университетът организира прием през февруари

През следващата учебна година разкриват и нови специалности

По материала работи: Борис Проданов
Проф. Петър Христов гостува в сутрешния блок на тв "Черно море" с водещ Иван Барбов.

За първи път тази година Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“ провежда прием за летен семестър за бакалавърските си програми. Повече за тази новост, както и за приоритетите в развитието на най-големия частен университет в България представя новият ректор на висшето учебно заведение професор Петър Христов в сутрешния блок на тв „Черно море“ „Утро в нашия град“ с водещ Иван Барбов.

 

- Професор Христов, една от новостите тази година е приемът за летен семестър за бакалавърските програми. Какви възможности ще даде това на студентите?

- Тази новост може би идва да отговори на чисто нормативни изисквания, свързани с регистрация на новоприети студенти, водене на статистика, каквато има в Министерството на образованието. Надявам се, че това ще помогне и на студенти, които по една или друга причина са пропуснали есенния прием. Февруарският прием се организира за първи път. По направените от нас разчети на базата на проучвания и опит от предишни години можем да сметнем, че акцентът ще падне върху магистърските програми. Тежестта на приема ще бъде през февруари, но вече има около 40 кандидат-студенти. Надяваме се, че бройката ще се увеличи няколко пъти.

 

- В кои специалности ще бъде приемът?

- Организираме такъв във всички специалности. В зависимост от реализирания прием ще организираме и старта на обучението, което ще трябва да претърпи някаква формална промяна в учебните планове. Срокът е строго указан в нормативната уредба, а именно 4 години за бакалавър, една година повече за магистър. Срокът за записване е до края на месец февруари.

 

- Предвижда ли се разкриване на нови специалности?

- Предвиждат се нови специалности, но те ще стартират с началото на новата 2019/2020 учебна година. Разкрихме четири нови магистърски програми, в които акцентът пада върху дигитализацията. Усилията ни през февруарския прием ще бъдат разширяване на полето, където ще съсредоточим нашата реклама. Проблемите, с които се сблъскваме при разкриване на нашите специалности, е представянето им, както и това да бъдат разбрани. Частните университети трябва да вървим една крачка напред, за да бъдем конкурентоспособни, защото трябва да предлагаме или нещо ново, или да предлагаме най-доброто от това, което вече съществува. При втория вариант конкуренцията е много по-голяма, фокусът пада върху разкриването на нови специалности. За да бъде устойчив университетът и да е сред водещите, винаги сме залагали на нови специалности, които се откриват за първи път. Бяхме първите, които открихме в неведомствено висше училище професионалното направление „Национална сигурност“. Сега излязохме на образователния пазар с четири нови специалности – „Кръгова икономика“, „Предприемачество“, „Киберсигурност“ и „Интелигентни системи за сигурност“.

 

- Каква е необходимостта от програмите „Киберсигурност“ и „Интелигентни системи за сигурност“ в условията на съвременния свят?

- Това са специалности, които са изведени на преден план от времето, в което живеем. Проблемът за сигурността трябва да бъде всеки ден на нашето внимание. При противодействието на престъпността и международната сигурност има голям дефицит на специалисти и експерти, които да вземат адекватни решения, както и да подпомагат вземането на такива от политиците.  Тази потребност се вижда от сложното време, в което живеем.

 

- Разкажете ни и за другите две нови специалности - „Предприемачество“ и „Кръгова икономика“.

- Кръговата икономика е нещо ново в рамките на Европейския съюз. Тази магистърска програма се наблюдава от представители на Европейската комисия. Предприемачеството като магистърска програма е иновативна с това, че се осъществява съвместно с партньори от Силициевата долина. Тя е интересна и от гледна точка на това, че са включени много американски бизнесмени, които отпускат стипендии за обучаващите се и се интересуват от това как участват в обучението, какви резултати получават.

 

- Как се развива университетът в технологично отношение? Знаем, че Свободният университет е един от водещите в страната в това отношение.

- Технологиите всеки ден се усъвършенстват и се увеличава равнището на технологизация във всяка сфера на човешката дейност. Поддържаме едно високо за стандартите в нашата страна технологично обезпечаване на административна дейност и на учебния процес. За да бъдем в крак с новостите, разчитаме изключително много на кооперирането с бизнеса. От нас търсят помощ фирми, които имат оборудване, технологии, които не могат да пуснат в обръщение поради това, че съставът не е подготвен. Там смятам, че е мястото на университетите като нашия, които да помогнат във внедряването, развойната дейност на фирмите. В това отношение вече сме направили сериозни крачки. В крайна сметка готвим кадри за бизнеса. Ако те нямат добра професионална реализация, не можем да очакваме да имаме добър кандидатстудентски прием. Смятам, че показваме добри резултати. Доскоро бях декан на Юридическия факултет. Гордост е, че в последните почти 10 години ежегодно в конкурсите за младши магистрати сред тези, които са спечелили, има наши студенти. За 12 места се явяват по 800, някои пъти и повече кандидати. При девет юридически факултета, всяка година за тези 10, 12 да имаме понякога по двама, трима, за нас е гордост. Също така и доказателство, че се движим по правилния път.

 

- Остава ли висок интересът към специалностите в Юридическия факултет?

- В Юридическия факултет са три професионални направления – право, национална сигурност и психология. В последните години на практика удвоихме приема в професионално направление „Психология“. Варненският свободен университет е единственият, който повече от 20 години ежегодно провежда конференция по научноприложните проблеми на психологията. Това говори за устойчивост и възможности, които оказват влияние върху интереса към специалността.  Имаме много новости при магистърските програми. Работим по направления като „Клинична психология“. Предстои стартирането и на магистърската програма „Онкопсихология“ и съответно курсове за повишаване на квалификацията. Те изискват висока подготовка и близка връзка с медицинските учреждения.

 

- Кои са специалностите, към които има най-сериозен интерес от страна на бъдещите студенти?

- Лично аз се радвам най-много на повишения интерес към инженерните специалности. Това според мен е симптом, че нещата в България вървят към по-добро. Имаме висок интерес към строителството, към магистърските програми, свързани с технологии. Традиционно висок е интересът към програмата за национална сигурност. Университетът е водещ не само защото първи разкрихме това професионално направление, но и заради капацитета, който ни е разрешен от националната агенция за оценка и акредитация в резултат на проверките, които се правят. Той е равен на капацитета на всички останали университети в страната. Броят на студентите, които обучаваме в това направление, е равен на броя на обучаващите се във всички останали висши учебни заведения. Имаме и добра професионална реализация – обучихме триста кипърски полицаи въз основата на договор с тяхно учебно заведение. Първите инженери в турските пожарни бригади са възпитаници на Варненския свободен университет. Около 30 души в докторски клас се обучават и подготвят своите дисертации в сферата на осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, функция, която в Турция е предоставена преди всичко на пожарните бригади.

 

- Кои ще са акцентите през настоящата година във Варненския свободен университет?

- Всяка година провеждаме лятна научна сесия на Юридическия факултет, която е един от големите ни научни форуми. Започнахме проект за повишаване квалификацията на служителите в общините. Създадохме институт за интегрирано управление на общините. Вече проведохме няколко сериозни събития, които съчетават едновременно обучение и обмяна на опит. Това събитие дава възможност на кметовете на общините да обменят добри практики. Предстои през месец февруари в Смолян да се проведе конференция, в която ще участват повече от сто представители на различни общини. В нея ще участва и министърът на образованието. Конференцията е посветена на образованието като фактор за икономическо развитие и социално приобщаване на общините. Това е една постоянна линия, която смятаме да поддържаме. Наесен ще има и други подобни конференции. Работим в сътрудничество с областния управител на Варна Стоян Пасев и кмета на града Иван Портних. 

 

- Какво пожелавате на себе си и на студентите?

- В личен план си пожелавам здраве. В качеството си на ректор пожелавам университетът да премине една сложна година, каквато е 2019 година не само за Варненския свободен университет, а за Европа и висшите учебни заведения, както е записано в последния доклад на Асоциацията на европейските университети. Документът е озаглавен „Пропаст между стратегии и изпълнение“. В него се казва, че 70% от европейските университети се сблъскват със сериозни проблеми в реализацията на своите стратегии по причини, които са същите и в България. На студентите пожелавам да бъдат здрави. С участието си в учебния процес, в спорта, в развлеченията да постигнат това, което ще ги кара да бъдат винаги в добро настроение и да имат високо самочувствие.

 

Илияна Митакова

 

Видео от гостуването на проф. Петър Христов в тв "Черно море": "Щрихи от утрото" (22.01.2019) - Кои са приоритетите в развитието на Свободния университет?

Коментари

Новини Варна