IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
18:35 | 11 февруари 2019
Обновен: 00:24 | 10 април 2024

Криза на Острова: Обеднели клиенти, затворени магазини

Още стоят коледните намаления от 80%, няма купувачи

По материала работи: Деян Михайлов
Криза на Острова: Обеднели клиенти, затворени магазини


Първите признаци на финансова криза вече се забелязват във Великобритания, макар все още да няма яснота при какви условия страната ще напусне Евросъюза в края на март. За първи път от години по рафтовете в магазините все още се продават коледни стоки и дори при 75-80% намаление липсват купувачи.

По данни на британския консорциум за търговия на дребно това е била най-лошата Коледа за членовете му след 2008 г. Тогава заради световната финансова криза англичаните рязко намалиха потреблението си, което въобще не е типично за тях. Сега те отново демонстрират такова поведение и според финансови анализатори причината се крие в твърде многото неясноти около Брекзит.
На практика жителите на Острова са започнали да свиват потреблението си веднага след провеждането на референдума за излизане на страната от ЕС през 2016 г., показват данните на националната статистическа служба. Известно раздвижване е имало през миналото лято, което се обяснява с еуфорията около световното по футбол и сватбата на принц Хари. Веднага след това обаче се наблюдава рязък спад.

Тази тенденция е принудила някои търговски вериги да започнат сериозни съкращения, като потърпевши са дори утвърдени британски компании като “Маркс енд Спенсър” и “Теско”, към които жителите на Обединеното кралство имат слабост. Само през миналата година са били затворени близо 6000 магазина, или средно по 16 на ден. Това е довело до закриването на около 70 хил. работни места. От организацията на търговците на дребно твърдят, че са подложени на силен натиск, тъй като купувачите пренасочват разходите си онлай в опит да намерят по-добри оферти или да заделят достатъчно средства за почивка и развлечение. Успоредно с това техните разходи растат заради по-високата минимална заплата и увеличените цени от страна на доставчиците.

Според някои анализатори причината за тази криза не е само Брекзит, а невъзможността на търговците на дребно да отговорят на сериозната конкуренция на онлай продажбите. Като доказателство те посочват данни, че 1 от всеки 5 паунда вече се харчи през глобалната мрежа.

“Много хора, които срещам, възприемат упадъка на някога оживените централни търговски улици не само като икономическо явление, а като морална обида, която определят като срамна, ужасна и отвратителна. Това е част от усещането, че са пренебрегнати от мощни сили, които са извън техния контрол, и действията им не могат да бъдат разумно обяснени. Но едно нещо е абсолютно ясно – огромните икономически промени, които медиите често обобщават с термина “разруха”, сега се случват всеки ден, като подклаждат общата несигурност за бъдещето и в момента тя определя настроението на нацията”, пише коментаторът на “Гардиън” Джон Харис.

Според него със затварянето на магазините се губи и последната възможност на хората да имат самочувствие. В много населени места например “Макс енд Спенсър” е било място, където можеш да купиш всичко – от храна до дрехи, с усещането за качество. След като магазина го няма, хората имат чувството, че са вече по-ниска категория, губят един символ на споделени преживявания, както и общата връзка с миналото.

Други статистически данни показват, че заради растящата инфлация и обезценяването на паунда след референдума за Брекзит през 2016 г. живеещите във Великобритания са започнали да трупат дългове, за да могат да си позволяват неща, които са имали и преди.

За първи път от 30 г. през 2017 г. те са похарчили повече, отколкото са спечелили.

Средната дупка в семейния бюджет е била 900 паунда, а общо за страната 25 млрд. паунда. За да я запълнят, е трябвало или да влизат в заеми, или да разчитат на спестявания и са избрали първото. Според статистиката те вземат все повече кредити и спестяват все по-малко. Общо взетите заеми за годината са били 80 млрд. паунда, а новите суми по депозити – 37 млрд.

Заплатите са започнали да растат през миналата година за първи път от референдума, а безработицата е най-ниска от 40 г. Според наблюдатели това до голяма степен се дължи на оттегляне на европейски специалисти и опит на компаниите да задържат ценни кадри чрез по-високи финансови стимули. Но според “Файненшъл таймс” 
това въобще не успокоява хората и те се държат предпазливо, тъй като “театралният спектакъл, който политиците разиграват около Брекзит, засилва страховете, че страната ще напусне ЕС по възможно най-лошия начин”. Затова те търсят агресивно намалени стоки и отлагат повечето си големи разходи като покупка на жилище или автомобил за след Брекзит.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна