IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
14:24 | 12 февруари 2019
Обновен: 09:28 | 20 април 2024

Варненски аптекари: Няма правила за въвеждане на системата срещу фалшивите медикаменти

Лекарствата у нас са скъпи заради високия ДДС

По материала работи: Ставри Таргов
Варненски аптекари: Няма правила за въвеждане на системата срещу фалшивите медикаменти

На този етап няма наредба за въвеждане на единната система за верификация на лекарства. Т.е., няма нормативна база или правила, по които да работим и никой не знае какво да прави. Производителите на медикаменти също нямат готовност за въвеждане на системата.

 

Това заявиха в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Иван Барбов Рада Пехливанова, председател на регионалната колегия на фармацевтите във Варна, и Живка Добрева, председател на комисията по етика и качество към съсловната организация.

 

Системата за верификация влезе в сила от 9  февруари т.г. и аптеките имат 6-месечен гратисен период да я внедрят. След това ще понасят санкции.   

 

За 10 година у нас е хваната само една фалшива опаковка, която е била внесена от чужбина. На практика лекарства менте от аптеките не могат да се купят, тъй като и досегашната система за контрол действаше много добре, поясни Добрева.

 

Промяната е, че занапред медикаментите ще се предлагат с нови баркодове. Опаковки със старите линейни баркодове ще има още поне година до изчерпване на количествата, добави тя.

 

Пехливанова обори здравния министър Кирил Ананиев, че въвеждането на системата ще струва на аптекарите около 250 лв. Само баркод-четецът излиза толкова, отделно трябва да инвестираме в нови по-мощни компютри, тъй като старите едва ли ще издържат на цялата постъпваща информация, като се имат предвид и новите изисквания на НАП. Т.е., разходите, които трябва да направи всеки собственик на аптека, възлизат на около 1 500 лв., изчисли Пехливанова.

 

Затова от нашата съсловна организация поискаха държавата да намери форма за подпомагане на аптеките. Иначе ще се стигне до затварянето им, особено в малките населени места. Вие да сте чули голяма верига да е открила свой обект в малко село или градче, попита риторично Пехливанова.

 

Според нея новата система за верификация няма да спре реекспорта на лекарства и пациентите ще продължават да се питат защо определени медикаменти липсват или се предлагат на различни цени. И това е много объркващо за тях.

 

Парадоксът е, че в много по-богати страни от нашата лекарствата се продават на еднакви цени. Причината е, че там ДДС върху тях е в рамките на 5 – 7%, докато при нас е 20%, припомни шефката на регионалната колегия.

 

Тя потвърди, че символичният протест с жълтите жилетки в съсловието ще продължи.

 

Ставри Таргов

 

Още по темата    "Щрихи от утрото" (12.02.2019) - Какви проблеми носи новата система за верификация на лекарствата?

 

 

Коментари

Новини Варна