IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
10:32 | 13 февруари 2019
Обновен: 10:35 | 20 април 2024

15 г. след потъването на "Хера", неизвестните остават

При инцидента загинаха 17 български и 2-ма украински моряци

По материала работи: Борис Проданов
15 г. след потъването на "Хера", неизвестните остават

На 13 февруари преди 15 години край Босфора потъна българският кораб "Хера". Натовареният с 12 тона въглища плавателен съд отнесе на дъното голяма част от екипажа си.

 

На борда на "Хера" пътуваха 17 българи и двама украинци. Бяха извадени телата на трима българи и двама украинци, а останалите 14 моряци изчезнаха безследно. 13 от тях са родени край морето варненци, останалите са от Добрич, Шумен, Габрово и Горна Оряховица. Капитан на кораба бе Атанас Атанасов от Варна. Той, заедно с други 13 български мъже, е сред безследно изчезналите.

 

40 дни след инцидента турските водолази изваждат 5 трупа - на главния механик Петър Жеков Колев, на втория механик Олександр Серафимович, на третия механик Олексий Левченко, на електротехника Никола Спахиев и на стажант-механика Христо Милков.

 

Във фаталния ден по обяд моторният кораб, плаващ под камбоджански флаг плава от Керч, Украйна, за Гебзе, Турция, е спрян преди Босфора от служба "Управление на трафика", защото е трябвало да изчака в открито море - заради лошото време проливът е бил затворен. За анализатори на трагедията още тогава е било необяснимо защо турската служба, докато държи "Хера" в открито море, пропуска 11 други съда от сутринта до обяд.

 

На 800 метра се намира българският кораб "Вежен". Капитанът му Явор Миланов дава сигнал, че "Хера" се преобръща и вижда кърмата на кораба, издигната над повърхността. След минута, точно в 12,50 ч., "Хера" вече не се забелязва над водата. Скоростта на вятъра е 90 км/ч, а вълнението на морето - 6 бала. В този момент моряците са в столовата, което прави почти невъзможна мисията за спасяването им при внезапното потъване на кораба.

 

Разследване на Националната следствена служба разкри лошото състояние на "Хера". Според тях, силното вълнение и действията на капитана са причините за потъването на плавателния съд. Тогава от следствието увериха, че са проверени всички подадени сигнали, които касаят съдбата на екипажа на "Хера". Запитвания за изплували тела са били изпратени до всички държави, които граничат с Черно море.

 

Делото беше образувано буквално три дни след потъването на кораба. Но години наред буксуваше. На 19 февруари 2010 г. разследването дори беше спряно, тъй като не бяха събрани категорични доказателства за самоличността на извършителя. Оказа се, че турските власти отказват повторен оглед.

 

Разследването у нас беше възобновено на 9 май 2013 г., по настояване на служебния премиер Марин Райков.

 

13 години и половина след трагедията - на 23 ноември 2017 г., Софийска градска прокуратура (СГП) привлече като обвиняеми Милен Балчев и Стефчо Минчев за извършено престъпление по транспорта, при което е последвала смърт на 19 моряци. Те бяха обвинени за това, че в периода 23.07. 2002 г. - 13.02.2004 г. са допуснали да се повреди и потъне корабът "Хера".

 

В този период Балчев е генерален директор и ръководител "Експлоатация" на фирма "Провидънс шипинг енд трейдинг" ООД. Това дружество, съгласно стандартен договор за мениджмънт на кораб Шипман 98 от 01.02.2002 г., е менажирало "Хера", собственост на "MAESTRA SHIPPING S.A.", плаващ под юрисдикцията на правителството на Кралство Камбоджа. Белчев е бил и пълномощник на собственика на фирма "MAESTRA SHIPPING S.A.".

 

През същия период Минчев изпълнява длъжността "Технически директор", ръководител "Материално техническо снабдяване", ръководител на бреговата структура на търговско дружество "Провидънс шипинг енд трейдинг" ООД и ръководител "Морски операции".

 

Според обвинението двамата в съучастие допуснали да се повреди "Хера", като не извършили необходимия ремонт и отказали извършването на планирани ремонтни дейности. На 02.09.2002 г. те приели без забележки и последващи рекламации ремонта на кораба с акт за край на ремонта. Същевременно била извършена замяната на листове ламарина от палубната обшивка и дънния настил с ламарини с дебелини, по-малки от редуцираните остатъчни дебелини спрямо новите построечни такива.

 

В края на месец август 2003 г., след извършването на класификационен преглед, възложили и допуснали извършването на преустройство на кораба чрез свалянето на 16 товарни стрели с прилежащото им оборудване, като не уведомили упълномощената от Камбоджанския корабен регистър класификационна организация - Български корабен регистър (БКР) и в нарушение на Международната конвенция за безопасност на човешкия живот на море от 1974г. /SOLAS/ и Протокола към нея от 1988г., ратифицирани от България и Кралство Камбоджа.

 

Най-общо, причините за потъването на кораба, според заключението на множество експертизи, включително и в Института по хидродинамика и аеродинамика към БАН (ИХА), са следните:

 

"В резултат на описаните ремонтни работи и конструктивни промени е било влошено якостното състояние на конструкцията на кораба и така бурята, на която той е бил подложен, е причинила деформация повече от допустимата в корпуса (в района на първия хамбар). От това е последвало разхлабване на крепежа на люковото закритие на хамбара, при което в него е навлязла голяма маса морска вода. Водата и въглищата, с които е бил натоварен "Хера" са образували течна смес. При бурята и въздействието от нея, на което е бил подложен плавателния съд, движението на тази смес в товарната част на кораба е довело до загуба на устойчивост, накланяне на носовата част във водата и последвало потъване на "Хера".

 

Балчев и Минчев са на свобода с най-леката мярка за неотклонение - "Подписка", но им беше наложена забрана да напускат пределите на страната.

 

Чака се съдебна поръчка от Украйна, а разследването продължава.

 

Историята стигна дори до Европейския парламент, където френските депутатки Моника Франсони и Елен Флотр лансираха още по-стряскаща хипотеза - че петимата открити моряци са били убити на брега и после върнати на кораба.

 

Неофициалните версии за трагедията с "Хера" са много и зловещи. Роднини на част от изчезналите моряци бяха убедени, че две турски подводници и една руска са причинили трагедията.

 

Според друга теория "Хера" е превозвал нерегламентиран товар, който е трябвало да бъде запазен в тайна. Друга мълва гласи, че моряците са живи, но укрити защото са станали свидетели на нещо, което не е трябвало да виждат.

 

Според дългогодишни моряци единствено и само бурята е причинила потъването на кораба. Други пък смятат, че той е бил прекомерно натоварен. Едно от най-злокобните предположения гласи, че собственикът на "Хера" не е дал разрешение да му бъде помогнато, тъй като спасителната операция е много по-скъпа от щетите по потъване на кораба.

 

dir.bg

 

Още по темата: Двама обвинени за потъването на кораба Хера

Коментари

Новини Варна