IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Икономика
11:27 | 13 февруари 2019
Обновен: 11:49 | 19 април 2024

Рибари се ориентират към реки и водоеми през зимата

Със затоплянето на времето идва моментът да се влезе в морето

По материала работи: Борис Проданов
Рибари се ориентират към реки и водоеми през зимата

През зимата реките дават възможности за най-качествен риболов, твърдят рибари и матрапази от Варна.

 

В студените дни рибата гарантирано кълве във вътрешните водоеми. В това отношение морската столица няма много опции, с изключение на река Камчия. Тя обаче не дава риби, които са интересни на въдичарите.

 

Затова любителите на риболова от Варна често пътуват стотици километри в зимните дни, за да посетят други реки в страната. Предпочитани са Тунджа, Искър, Янтра, Марица и Росица.

 

Няколкото слънчеви дни извадиха рибари както по водоемите, така и в морето. Времето си остава обаче неподходящо, а и самата риба не е толкова много. При 5 – 6 градуса (както е сега) се крият дори и попчетата.

 

Затова най-интересно е от началото на лятото до Никулден.

 

За варненци знаково е идването на иларията и на сафрида. Това става април – май, но сериозно зависи от температурата на морската вода. Около 15 градуса трябва да е тя, за да пристигне сафридът от Босфора. Сериозен берекет през юни има на кефаловите риби. Единствено калканът се „гони“ от март до средата на април, защото после настъпва забраната до средата на юни.

 

Борис Проданов

 

Още по темата: Риби от Бяло море се ловят около ТЕЦ – Варна

 

Коментари

Новини Варна