IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Икономика
15:42 | 20 февруари 2019
Обновен: 08:11 | 24 април 2024

Екскурзоводи менте излагат Варна пред туристите

Като гидове са засичани дори таксиметрови шофьори

По материала работи: Борис Проданов
Екскурзоводи менте излагат Варна пред туристите

По време на туристическия сезон често във Варна с чужди групи гастролират псевдо екскурзоводи, които обикновено не са запознати коректно с информацията за културните ни забележителности. Най-често това става с гости от Молдова, Украйна и Полша. Случвало се тези „гидове“ дори да уронват престижа на страната ни, защото не са наясно с конкретните исторически факти.

 

От Съюза на екскурзоводите ще искат да не се допускат неподготвени или неквалифицирани хора да водят туристическите групи на турове из културно-историческите забележителности.

 

Сигнали за подобни случаи има не един и два. „Гастролиращите екскурзоводи“ често говорят пълни глупости. От организацията в лицето на нейния председател Христина Неделчева настояват след промените в наредбата за този бранш да има строг контрол и проверки. Както и спазване на регулацията на Европейския съюз.

 

Преди време на дневен ред беше дори предложението за създаване на туристическа полиция, която да ограничи нелоялната конкуренция в бранша. Сред представящите се за екскурзоводи са таксиметрови шофьори, представители на знайни и незнайни туроператорски фирми, чуждестранни лица.

 

От Съюза на екскурзоводите винаги са споделяли мнението, че само квалифицирани кадри могат да представят качествен туристически продукт, който да помогне за повишаването на имиджа на града ни пред гостите. Сътрудничество между екскурзоводите, общините и министерствата на туризма и културата може сериозно да допринесе за това.

 

Още по темата: Екскурзоводски искания: Само лицензираните да водят групи!

Коментари

Новини Варна