IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Икономика
10:42 | 21 февруари 2019
Обновен: 12:37 | 8 март 2024

Тръгваме на ски във Вълчи дол

Удължават влека с европари, ски училище за деца ще отвори врати

По материала работи: Слав Велев
Снимка: Община Вълчи дол, архив

До дни се очаква община Вълчи дол да придобие 100% от собствеността на единствената ски писта в Североизточна България, част от която досега е била собственост на Ловно-рибарското дружество. След това администрацията ще кандидатства с проект по Програмата за развитие на селските райони, за да може с европейски средства да се удължи влекът, а към пистата да се направят хотелска част и ски училище за деца.

 

Това съобщи кметът на Вълчи дол Георги Тронков. По думите му с европари е изцяло обновена Професионалната гимназия по земеделие и горско стопанство в с. Стефан Караджа, която не е била ремонтирана от построяването си през 1956 г. Проектът е финансиран по ОП „Региони в растеж“, общата му стойност е 1 299 347,02 лв. и официално ще приключи на 14 юни тази година. По него в училището са внедрени мерки за енергийна ефективност, покривът е ремонтиран основно, изграден е физкултурен салон и е създадена възможност за целодневна организация на учебния процес чрез осигуряване на помещения за извънучилищни занимания, за обучение и отдих. Осигурено е и съвременно оборудване и обзавеждане, а всеки преподавател е снабден с лаптоп.

 

„Амбицията ни е да обновим всички образователни институции на територията на общината. Подали сме проекти и чакаме одобрение за ремонти на училищата в Червенци и Михалич, както и на СУ „Васил Левски” във Вълчи дол, за което предстои да получим финансиране по Програмата за развитие на селските райони. По същата програма до месец ще получим зелена светлина и за ремонтите на Културния дом и на централния площад в града”, обясни Тронков.

 

По думите му общината получава и сериозна подкрепа от правителството. „След като получихме съдействието на държавата за ремонта на Околовръстния път, сега кандидатстваме за финансиране от регионалното министерство за завършване на водния цикъл. Така ще решим проблема с битовата канализация и необходимата подмяна на водопровод на 6 улици, които са част от общо 8 във Вълчи дол, включени в проект за цялостно преасфалтиране. Поради независещи от нас причини, свързани с обжалване на процедурите за избор на изпълнител, договорите все още се бавят, но имаме готовност да започнем работа веднага след подписването им”, заяви кметът.

 

Общината е кандидатствала и с проект към Министерството на финансите за ремонт на пътя между селата Брестак и Червенци. 

 

kmeta.bg

Коментари

Новини Варна