IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Икономика
12:33 | 12 март 2019
Обновен: 21:22 | 28 март 2024

Варна с най-много ромски стипендии по медицина

Георги Георгиев завършва математическа гимназия в Лом и по примера на баба си, която е медицинска сестра, решава да тества знанията и волята си

По материала работи: Пламен Янков
Варна с най-много ромски стипендии по медицина

Тринадесет студенти от ромски произход, които се обучават в Медицинския университет във Варна и филиала му в Сливен за академичната 2018-2019 година, са одобрени за стипендианти по програмата „Подкрепа за студенти от ромски произход, изучаващи здравни специалности“. 


Според условията право на финансова помощ по програмата имат студенти, които са български граждани и открито заявяват своя ромски произход. През академичната 2018/2019 година те трябва да са студенти в програма на акредитирано висше училище в България за получаване на магистърска или бакалавърска степен в една от допустимите специалности: медицина, дентална медицина, фармация, медицинска сестра и акушерка, медицински лаборант, помощник-фармацевт, рехабилитатор, рентгенов лаборант, зъботехник, логопед, кинезитерапевт, гериатрични грижи. Студенти в специалностите здравен мениджмънт или управление на здравните грижи могат да кандидатстват при условие, че имат придобита квалификационна степен в една от горепосочените специалности или са докторанти в медицински или здравен факултет на акредитирано висше училище в България.  Участниците в програмата получават финансова подкрепа под формата на стипендии за период от една академична година.


Един от студентите, одобрени по програмата, е Георги Георгиев. Той завършва математическа гимназия в Лом и по примера на баба си, която е медицинска сестра, решава да тества знанията и волята си и да се състезава за място в Медицинския университет "Проф. Д-р Параскев Стоянов" - Варна. След като успешно полага изпити, е приет във висшето училище. През втората година от следването си научава за медицинската стипендия за ромски ученици, подава документи и получава одобрение. Тя покрива таксата му за обучение, разходите за учебници и част от месечния му наем. 


Георги е един от 74-те млади ромски ученици, кандидатствали от цялата страна по програмата за здравни стипендии на ромите, подкрепяна от Фонда за активни граждани в България. 22 от тези начинаещи специалисти, които се дипломират по здравни дисциплини, включително медицина, фармация и дентална медицина, получават стипендия от около 2500 евро, в зависимост от тяхната област на обучение. Около 240 стипендии ще бъдат отпускани през следващите години - до 2024 г., средно по 46 стипендии годишно.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна