IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
21:30 | 24 март 2019
Обновен: 09:34 | 15 април 2024

Министър Ангелкова: Акцент тази година е вътрешният туризъм

През миналата година 27 млн. бяха реализираните нощувки у нас.

По материала работи: Юлиян Атанасов
Министър Ангелкова: Акцент тази година е вътрешният туризъм

Акцент тази година ще бъде вътрешният туризъм. Фокусът върху културно-историческия, балнео- и конгресния туризъм ще помогнe да се разширя крилата на летния сезон. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова в Бургас. Дискусията беше по повод откриване на втората среща на работещите в сферата на туризма от Южното Черноморие.На срещата присъстваха представители на местната власт, на бизнеса и регионални сдружения в сектора. Пред тях министърът съобщи също така, че през лято 2019 г. ще стартират приемни дни по цялото Черноморие, както и инициатива Ден на отворени врати за културните забележителности в курортите.

 

Министерството ще бъде безкомпромисно в законодателството

Стана ясно, че министерството на туризма ще бъде безкомпромисно за попълване на данните в Единната система за туристическа информация, която трябва да заработи ефективно след 1 октомври. Няма да бъде допуснато нарушаването на нормативните изисквания за стопанисване на плажовете, особено при разполагане на нерегламентирани обекти или неосигурен достъп до плажа. Целта е да се гарантира качествена услуга на посетителите. Министър Ангелкова подчерта, че успешните резултати могат да се постигнат само с общи усилия и че министерството държи изключително много на диалога с бранша.Благодарение именно на партньорство между туристическото министерство и бизнеса за годините след създаването на самостоятелната туристическа администрация е отчетен 31% ръст на чуждестранните туристи, а увеличението при приходите от тези визити е 34 на сто. Общо приходите достигнаха 8,4 млрд. лв.

 

При ранните записвания до момента се отчита спад на някои важни пазари като Русия и Германия, заяви Ангелкова. Летище Бургас съобщава за 1 процент ръст на планираните полети за това лято спрямо миналогодишното, но това не бива да ни успокоява, посочи още тя и приветства факта, че за първи път до Бургас ще има полети от още 9 града във Великобритания.

 

Министърът акцентира, че се води  ежедневна комуникация с големите туроператори, които работят по направление България.„Надявам се тази година да запазим нивата от миналата, може да имаме минимален спад. Надежда за това дава  обстоятелството, че интересът към 4-5-звездните хотели остава висок и те са вече запълнени. През периода декември-януари има спад на входящите туристи с над 3%, но се отчита ръст на нощувките с повече от 5 на сто, което е много добре за икономиката. През миналата година 27 млн. бяха реализираните нощувки у нас. От тях 14,8 млн. са само в хотелите с 4-5 звезди. Тази тенденция се запазва и през месеците декември-януари – от 860 хил. туристи около 426 хил. са отседнали в хотели с 4 и 5 звезди. На практика България все повече е предпочитана от туристи, които увеличават престоя си тук – среден клас или малко над средния, което е една от нашите дългосрочни цели. Надявам се, че записванията в последния момент ще бъдат добри“ коментира министърът.

 

Г-жа Ангелкова припомни, че предстои голям инвестиционен форум за туризма в Слънчев бряг в края на май, на който се очаква много голям интерес и присъствие.

 

agrozona.bg

Четете още: Пшеницата изостава в развитието си заради сушата

 

 

 

Коментари

Новини Варна