IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
21:39 | 24 март 2019
Обновен: 23:34 | 8 април 2024

Предстои забраната на пластмаси за еднократна употреба

Брюксел ще даде зелена светлина на проекта

По материала работи: Юлиян Атанасов
Предстои забраната на пластмаси за еднократна употреба

Очаква се Европейският парламент да подкрепи забраната за пластмасови изделия предназначени за еднократна употреба, като чинии, прибори, сламки и клечки за уши след 2021 г., при гласуване в четвъртък.Законът, неофициално одобрен от министрите на ЕС, също налага цел от 90% за събиране на пластмасови бутилки до 2029 г., 25% от пластмасовите бутилки трябва да бъдат направени от рециклиран материал до 2025 г., като целта ще бъде увеличена на 30% до 2030 г.

 

Той допълнително засилва принципа „замърсителят плаща“, по-специално за тютюна, като предлага разширена отговорност на производителя (РОП), както и режим на РОП за риболовни приспособения, който гарантира, че производителят, а не рибарите, поема разходите за събирането на изгубените в морето мрежи.

 

Факти

 

Според Европейската комисия, повече от 80% от отпадъците по плажовете са от пластмаса. Посочените продукти в забраната покриват 70% от всички морски отпадъци. Поради бавното си разграждане, пластмасата се натрупва в моретата, океаните и плажовете в ЕС и по света. Пластмасови остатъци са открити в морските обитатели – тюлени, китове, морски костенурки и птици, в рибата и ракообразните, следователно и в хранителната верига на човека.

 

agrozona.bg

Четете още: На 30 март отбелязваме Часът на Земята

Коментари

Новини Варна