IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Икономика
16:36 | 26 март 2019
Обновен: 20:48 | 22 април 2024

Енергото блокира сметките на Тубдиспансера във Варна

Финансовото състояние на лечебното заведение продължава да е катастрофално, съобщи управителят доц. д-р Христо Ганчев

По материала работи: Ставри Таргов
Енергото блокира сметките на Тубдиспансера  във Варна

Финансовото състояние на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания във Варна продължава да е катастрофално. Това съобщи доц. д-р Христо Ганчев, управител на лечебното заведение, в предаването „Утро в нашия град“ на тв „Черно море“ с водещ Иван Барбов.

 

В момента банковите ни сметки са блокирани от Енергото заради неплатени задължения, уточни той. Не можем да ограничим ползването на ток в стационара, особено през студените месеци, призна доц. Ганчев. Той каза също, че лечебното  заведение дължи пари и за храненето на болните, което е част от лечебния процес. Всеки от пациентите получава обяда и вечерята си във вакуумирани опаковки, каквито са най-съвременните изисквания.

 

Простите сметки показват, че реалните разходи за 1 болен са около 100 лв., докато Министерството на финансите отпуска само 38 лв. Останалите 62 лв. трябва да търсим и намерим сами, което е мисия почти невъзможна, обясни доц. Ганчев. За догодина имаме уверението, че държавата ще отпусне повече пари за т.нар. леглоден, проблемът е как да свържем двата края през 2019 г., добави той.

 

Според управителя община Варна помага със средства, но това не се отнася за другите общини от областта и извън нея. Имаме няколко пациенти от Вълчи дол, постъпления обаче от там няма и не е имало, добави той.

 

Всяка година на Тубдиспансера във Варна не достигат между 600 000 - 700 000 лв. Подобно е положението и в сродните лечебни заведения в Бургас, Русе, Пловдив и София. Редно е държавата да осигури необходимите средства, още повече, че заболяемостта от туберкулоза не намалява и от нея са засегнати всеки 30 на 100 000 души у нас.

 

Над 200 души са се възползвали от безплатните прегледи в Тубдиспансера през миналата седмица. Двама от тях са дали положителни проби за заразата и са настанени за лечение.

 

Ставри Таргов

 

Цялото интервю: "Щрихи от утрото" (26.03.2019) - Уникален случай на туберкулоза, откриха във Варна

 

 

Коментари

Новини Варна