IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
11:40 | 28 март 2019
Обновен: 06:18 | 25 май 2024

И военните излязоха на трудова борса във Варна в търсене на моряци

За лято 2019 хотели са вдигнали заплатите за персонала с 10 – 20%

По материала работи: Пламен Янков
И военните излязоха на трудова борса във Варна в търсене на моряци

Няколкостотин души изпълниха до краен предел Юнашкия салон, където се провежда трудовата борса.

 

 

Хотели във Варна и курортните комплекси са вдигнали заплатите за персонала с 10% – 20% за лято 2019 г. в сравнение с миналия сезон. И въпреки това кадри трудно се намират. Това призна управител на хотелски комплекс в курорта Златни пясъци на пролетната трудова борса, която се провежда днес в Юнашкия салон. Търсят се администратори, сервитьори, готвачи, водни спасители и други професии от тази сфера. Наемането им обаче остава под въпрос. Според комплексния управител  проблемите идват от късия сезон. Ако той започва от март и приключва през октомври, благодарение на рекреативен, исторически и друг туризъм, положението ще е различно. Нуждаем се и от много повече реклама, смята управителят, който е от 35 г. в бизнеса. 

 

Над 24 фирми от сферата на туризма и търговията участват в пролетната трудова борса, организирана от Агенцията по заетостта и варненските й поделения. Сред работодателите бе и Военното Окръжие във Варна. То предлага вакантни позиции за ролеви сигналчик, моторист на кораб, трюмен машинист, артилерийски електротехник, минен електротехник, радиометрист наблюдател, сондьор, радиомайстор, радионастройчик. Представителят на Военното Окръжие отказа по-конкретна информация на Медийна група „Черно море“, защото не сме имали разрешение от висшестоящия им орган.

 

Военните също обявиха вакантни позиции за армията и флота.
 

 

Няколкостотин души от Варна и региона дойдоха на трудовата борса в търсене на подходящи работни места. Сред тях бе студентката Жасмина, която иска да се реализира в сферата на туризма. Искам бъдеще в България, в момента търся работа като барман, сподели младото момиче. 


28-годишният Стайко е с висше икономическо образование. Търся работа във финансовата сфера. Надявам се да намеря подходящо място с оглед на това, за което съм учил, каза той. 


Пролетната трудова борса се превърна в традиция за Варна. На нея бизнесът си дава среща с бъдещите си работници и служители, каза Рени Тепавичарова, и.д. директор на Бюрото по труда в морския град.  

 

Рени Тепавичарова.

 

 

СТАВРИ ТАРГОВ

Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ
  

Коментари

Новини Варна