IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Икономика
16:51 | 10 април 2019
Обновен: 17:54 | 21 март 2024

Нараства интересът към новото строителство във Варна

Клиентите все по-често избягват градските затворени и полузатворени комплекси

По материала работи: Пламен Янков
Нараства интересът към новото строителство във Варна

Председателят на Регионалната структура на Национално сдружение „Недвижими имоти“ Юлия Хвърчилкова.
 

Очаквам стабилен имотен пазар на територията на Варна през настоящата година. Новото строителство ще продължи да държи първенството по търсене, а продажбата на жилища с инвестиционна цел ще отчете ръст пред тези за лично ползване. Това заяви председателят на Регионалната структура на Национално сдружение „Недвижими имоти“ Юлия Хвърчилкова в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Иван Барбов.
 

Тя отбеляза, че се наблюдава завишено търсене на ново строителство, а покупките за лично ползване отбелязват ръст пред инвестиционните имоти. По нейни думи всяко последно тримесечие на годината отбелязва ръст на имотните сделки, а първото тримесечие винаги е по-слабо от останалите три.
 

По нейни думи пазарът на имоти продължава да бъде стабилен, като определени имотни категории губят стойността си. „Най-голям е интересът към 2-стайните, 3-стайните апартаменти, тъй като те са най-достъпни финансово“ – каза още тя. Тя добави, че най-висок процент на продажби се отчита в кварталите „Кайсиева градина“ и „Владислав Варненчик“, тъй като цените там са достъпни, а инвеститорите могат да изграждат по-големи жилища.
 

Юлия Хвърчилкова отбеляза, че основните купувачи на имоти са българи, предимно работещи зад граница. Според посочени от нея данни 44% от имотните сделки за последните 2 г. са сключени с ипотечни кредити.
 

Тя сподели, че се наблюдава спад в строителството на бизнес сгради. Според нея основната цел за строителство на бизнес сгради е столицата, докато във Варна предприемачеството залага на мобилността.
 

По нейни думи спада и търсенето в градските затворени и полузатворени комплекси, както и при ваканционните имоти. Наблюдава се също тенденцията варненци да се изнасят към периферията.
 

„Данните показват, че към селата се изнасят главно варненци с пораснали деца, които търсят пространство“, каза още Хвърчилкова.


Андрей Андреев


Целия разговор вижте тук: "Щрихи от утрото" (10.04.2019) - Ще има ли и ръст на цените и кои са най-търсените имоти край морето?
 


 

Коментари

Новини Варна