IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
17:00 | 20 април 2019
Обновен: 11:43 | 14 март 2024

Нови финансови инструменти за подкрепа на предприемачеството представиха във Варна

Опит беше споделен и от Столичната агенция за инвестиции и приватизация

По материала работи: Слав Велев
Нови финансови инструменти за подкрепа на предприемачеството  представиха във Варна

Нови финансови инструменти за подкрепа на предприемачеството бяха представени на форум във Варна. Опит беше споделен и от Столичната агенция за инвестиции и приватизация. Събитието беше открито от кмета на Варна Иван Портних.

 

Проектите да достигат до инвеститори. Това е основната функция на Фонда на фондовете, каза във Варна ръководителят на звено „Координация“ Ангелина Тодорова. Финансирането може да бъде със съучастие на фирмите или чрез дългосрочни заеми с ниски лихви. Важно е да има стратегическо планиране и предварително изчисление на приходите и разходите, за да може когато свърши финансовата помощ, проектите да се самоиздържат.

 

 „Глобалната сума – около 600 млн.евро са управлявани от нашия фонд. Около половината от тези средства са на разположение на предприемачеството. Това е до 2023г. имаме срок за изпълнение на тези инструменти. След това предвиждаме нов програмен период с изцяло нов пакет финансиране“, каза още Ангелина Тодорова.

 

Професионални мениджъри на фондове, избрани с обществена поръчка, ще преценяват кои проекти са удачни и може да бъдат финансирани. От 3 години в София съществува агенция за инвестиции и приватизация, от чийто опит Варна ще се поучи. Само за миналата година в столицата са консултирани над 120 фирми.

 

 „Какво даваме ние всъщност на фирмите? Мониторираме икономиката на София. Кои са най-големите, най-бързо развиващите се сектори, кои са факторите, които обуславят развитието им. Също така помагаме на фирмите с консултация и ориентация относно пазари. Знаем, че всяка амбициозна компания в България рано или късно отива на международна експанзия“, каза главният изпълнителен директор на Столичната агенция за инвестиции и приватизация - Владимир Данаилов .

 

Приватизацията и предприемачеството вървят ръка за ръка, казва още директорът на агенцията.

 

 „Много често идват бизнеси, които искат да отворят следващото си предприятие, следващия си цех…По естествен начин ние предлагаме терени, които в момента не се използват, а малки предприемачи ги купуват и им вдухват живот. Създават икономика, създават работни места“, каза още той.

 

От възможността може да се възползват и чужденци, ако имат регистрирана в България фирма. Приходите на агенцията от приватизация за миналата година са около 53 млн.лв. Средствата се връщат обратно в инвестиции в инфраструктура, детски градини и училища.

 

ЕЛЕНА КИРОВА

Коментари

Новини Варна