IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
13:20 | 5 юни 2019
Обновен: 05:44 | 15 април 2024

Теменужка Петкова: Аргументите на КЕВР за нови цени на тока са основателни

Процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“ е публикувана

По материала работи: Борис Проданов
Министър Петкова на форума на "Булатом". Снимка ФЕЙСБУК

„Смятам, че аргументите на КЕВР за повишението на цената на тока са напълно основателни. Те не са свързани само с енергетиката, касаят цяла Европа“. Това каза на форум край Варна, посветен на българската атомна енергетика, ресорният министър Теменужка Петкова. Една от причините за по-скъпия ток, припомни тя, е покачването на цените на въглеродните емисии. „Категорично не говорим за затваряне на въглищните централи, които са базова мощност в българската електроенергетика“, добави още тя.

 

На традиционното събитие, организирано от „Булатом“ се обсъжда ролята и бъдещето на ядрената енергетика във връзка с безопасната и надеждна експлоатация на ядрени съоръжения, както и постигането на целите на нисковъглеродна икономика.

 

„От страна на БЕХ и на министерството бяха предприети поредица от действия, свързани с предприемане на мерки за оздравяване на финансовото състояние на ТЕЦ „Марица-изток 2“, което е лошо поради единствената причина, свързана с разходите за емисии, които дружеството трябва да прави“, обясни Теменужка Петкова.

 

Процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“ е публикувана в официален вестник на ЕС. В момента тече 90-дневния срок, в който потенциалните участници може да подадат заявления за участие.

 

„Знаете, че там възможностите са по-широки – освен за стратегически инвеститор, може да бъдат депозирани интереси за притежаване на миноритарен дял от компанията, също така може да бъде заявен интерес за сключване на договор за изкупуване на електрическа енергия от големи индустриални консуматори“, категорична е министър Петкова.

 

Реализацията на АЕЦ „Белене“ ще увеличи енергийната сигурност не само в България, но и в целия регион, обобщи Теменужка Петкова.

 

Елена Кирова

 

Прочетете още: От 1 юли токът във Варна скача с 3,38%

Коментари

Новини Варна