IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
14:43 | 18 юни 2019
Обновен: 21:43 | 28 март 2024

Баща и син от племето аймара разкриха тайната на тръстиковите лодки (СНИМКИ)

Фоторепортерът на Медийна група „Черно море“ Пламен Гутинов се върна в миналото с индианските майстори

По материала работи: Пламен Янков
Баща и син от племето аймара разкриха тайната на тръстиковите лодки (СНИМКИ)

Фермин Лимачи и неговият син Юри са индианците от племето аймара в Боливия, които строят тръстиковата лодка за експедицията АБОРА ІV. От близо седмица те са край Белослав, на брега на Варненското езеро и ръководят дейностите по изграждане на плавателния съд. Той ще бъде дълъг 14 м, широк 4 м и висок 2 м и трябва да докаже възможността за контакти през праисторическата епоха между цивилизациите по крайбрежието на Черно море и тези от Източното Средиземноморие.
 

Индианците аймара са не повече от 1,5 млн. Те живеят в Чили, Перу и Боливия. Пазят вековни традиции с древни знания за изработка на тръстикови кораби. Посветени са не повече от 2000 души, които обитават малък остров в езерото Титикака.
 

От о. Сурики са именно Фермин и Юри. На тях ръководителят на експедицията д-р Доменик Гьорлитц разчита да сглобят тръстиковата лодка.
 

„Бащите предават на синовете си традицията за строеж на кораби и лодки от тръстика – разказва Фермин Лимачи. – Не е толкова лесно, колкото изглежда. Опитвам се да науча Юри, както и други младежи, защото иначе тази техника за корабостроене просто ще бъде забравена. Не искам да си признавам, но традицията скоро може да изчезне. Хората от племето нямат интерес, не я практикуват и тя замира.“
 

Фермин е сред малцината посветени майстори, които са в състояние да направят кораб или лодка единствено от тръстика. За строежа на лодката АБОРА ІV той не скрива, че дава всичко от себе си.
 

"Съществуват много тайни в този занаят. За аймара тръстиката е начало и край на всичко. Културата ни се гради на нея. Убеден съм, че тази лодка ще плава както в солена, така и в сладка вода“, оптимист е Фермин.
 

С кораба трябва да се преодолее разстоянието от Варна до о. Кипър. Така може да се получи отговор на въпроса за контактите между древните цивилизации.
 

Фермин вярва, че това е било факт. Самият той се определя като космополит и обича да работи с представители на други държави. Така се надява да съхрани техниката и знанията за строежа на тръстикови лодки.
 

За неговата фамилия експедициите не са нещо ново. Преди точно половин век баща му е строил тръстиковата лодка „Ра“, с която легендарният изследовател Тур Хейердал е преодолял над 5000 км в Атлантическия океан за по-малко от 2 месеца.
 

Предвидено е експедицията от Варна да отплава през юли, като има надежди да се навакса закъснението със строежа.
 

Теодор Роков е археологът от РИМ – Варна, който е и единственият българин в екипажа на лодката.
 

Той припомня, че за кръстник на АБОРА ІV се чака най-големия син на Тур Хейердал. Индианците строят лодката по скални рисунки, намерени преди идването на първия фараон в Египет.
 

Борис Проданов
 

Снимки: Пламен Гугитов

 

Благодарение на усилията на Фермин и Юри Лимачи тръстиковата лодка АБОРА ІV придобива форма на древен плавателен съд.

 

 

 

 

Малки и големи очакват плаването на международната експедиция.

 


 


 


 


 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна