С една кръвна проба ще ни правят едновременно няколко анализа
Към момента подобни изследвания са много трудоемки и бавни
Публикувана: 19 Jun 2019 | 13:15

До края на годината във Варна с една кръвна проба ще могат да ни правят едновременно няколко анализа. Новата апаратура ще бъде доставена в Районния център по трансфузионна хематология. Това съобщават от Медицинския университет. 
 

Висшето училище участва в национална програма на Министерството на образованието и науката за директно финансиране на научно-изследователска дейност. В нейните рамки ще бъде закупена модерна апаратура за няколко кръвни центъра в страната, един от които ще е варненският. С новата апаратура ще бъде въведена и нова методиката за изследване на кръвта, според която с една кръвна проба ще могат да се правят едновременно няколко анализа – генетичен, изследвания за няколко вируса, като хепатит, СПИН и други, така че анализът да отговаря на европейските стандарти.
 

Към момента подобни изследвания са много трудоемки и бавни. С въвеждане на новата апаратура и методика изследванията ще бъдат не само по-евтини като себестойност, но и много по-бързи. Няма да се губи време в изпращане на пробата от една лаборатория на друга", поясни проф. Диана Иванова, декан на факултета по фармация към МУ- Варна. „Новата апаратура се очаква да бъде закупена до края на годината. Тя ще бъде в услуга не само на гражданите на Варна, но ще може да бъде използвана и за целите на научни изследвания от страна на МУ, като и за съвместни научни проекти".
 

Ставри Таргов

 

Още от: Икономика

Коментари ( 0 )