IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Икономика
17:42 | 25 юни 2019
Обновен: 10:00 | 23 март 2024

Корпоративната социална отговорност - на фокус в ИУ - Варна

Ректорът на Икономическия университет проф.д-р Евгени Станимиров откри срещата „Часът на КСО специалиста“

По материала работи: Борис Проданов
Корпоративната социална отговорност - на фокус в ИУ - Варна

Българската асоциация на КСО специалистите проведе в Икономическия университет във Варна среща на тема „Часът на КСО специалиста“. В морската столица за първи път бяха представени основни тенденции, новости и тънкости в корпоративната социална отговорност.

 

Д-р Марина Стефанова, председател на УС на БАКСОС, сподели за Медийна група „Черно море“, че с вложенията си в корпоративната социална отговорност, фирмите показват, че искат да присъстват устойчиво не само на един пазар, а в самата социална среда. Мненията на специалистите в това отношение все по-често се чуват от ръководствата на корпорациите. Инвестициите в екология в последните години са твърде показателни за тази тенденция.

д-р Марина Стефанова

 

„Това няма да е най-модерната или разпространена професия. Но в нея се изисква мултидисциплинарен подход. Разчитаме на университетите да структурират кариерната пътека пред студентите, включвайки я в образователната си програма “, коментира д-р Стефанова и добави, че най-социални бизнеси са суровинните индустрии (минно-добивните компании), фокусът пада и в телекомуникационните оператори, както и в дружествата на пазарен, а не на монополен принцип.

 

В това отношение важни са и инициативите на самите фирми.

 

Ректорът на ИУ – Варна, проф.д-р Евгени Станимиров откри срещата и представи програмите за квалификация, продължаващо обучение и проекти в областта на КСО на университета. Той посочи, че уникалното за града ни събитие е залог за иновации и добри резултати.

Проф. Станимиров презентира съществуващата интернет платформа за сътрудничество с бизнеса – UEBN. Според него преподавателите се стремят преди всичко да създадат предприемачески дух в студентите, не само да ги обучават. Мрежата за сътрудничество с бизнеса е постигнала целите си, много икономисти намират контакт с компании и работодатели благодарение. Големият брой регистрирани потребители – близо 13 000, създава възможности за колаборация на бизнеса с младите специалисти.

 

Борис Проданов

 

Още по темата: "Щрихи от утрото" (11.06.2019г.) - Празник на българските икономисти

Коментари

Новини Варна