Медведев потвърди пред Караянчева интереса на "Росатом" към АЕЦ "Белене"
Публикувана: 26 Jun 2019 | 14:44
Снимка: Пресцентър на Народно събрание

Оптимисти сме за развитието на двустранните отношения между България и Русия. Това беше общото послание на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и министър-председателя на Руската федерация Дмитрий Медведев по време на работна среща в Дома на правителството в Москва.

 

Руският премиер приветства работата по изграждането и разширяването на газовата инфраструктура в България и региона и изрази задоволство, че България ще участва в реализацията на разклонението на "Турски поток" и в транзита на газ.

 

Освен това той потвърди, че "Росатом" ще се включи в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене".

 

Караянчева благодари на Медведев за решението на казуса с възможността българските студенти да работят почасово в Руската федерация.

 

Председателят на парламента гарантира, че българската страна полага необходимите усилия за реализацията на проекта за изграждането на разклонението от "Турски поток" към България и Сърбия, което страната ни предлага да се нарича "Балкански поток".

 

"Проектът се изгражда по всички европейски изисквания и чрез свързването му с газов хъб "Балкан" ще гарантира стратегическата роля на България на европейската газова карта", подчерта парламентарният шеф.

 

Караянчева и Медведев обсъдиха възможностите за увеличение на стокообмена между двете страни и отбелязаха, че най-важното в отношенията между България и Русия са контактите между хората.

 

news.bg

Още от: Икономика

Коментари ( 0 )