IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
14:39 | 27 юни 2019
Обновен: 08:09 | 15 април 2024

НС прие на първо четене либерализацията на газовия пазар в България

Енергийният министър Теменужка Петкова подчерта, че моментът не е подходящ за оставката на директора на НЕК Петър Илиев

По материала работи: Слав Велев
НС прие на първо четене либерализацията на газовия пазар в България

 

Парламентът при на първо четене промени в Закона за енергетиката, които позволяват либерализирането на пазара на природен газ в България.

 

Предложението за промени цели да създаде ликвиден пазар с конкурентна среда както за производителите, така и за търговците и потребителите на природен газ.

 

По думите на енергийния министър Теменужка Петкова тези изменения са в интерес на България и българските граждани, съобщава Dnes.bg.

 

"Никой няма да направи нещо, което да противоречи на техните интереси. Всичко това се прави с цел по-голяма конкуренция и по-добри цени за потребителите“, каза тя.

 

Според нея в поправките в закона ясно е разписано как ще стане плавното преминаване към либерализацията на пазара на природен газ.

 

Investor припомня, че в Народното събрание главният изпълнителен директор на българското държавно енергийно дружество „Булгартрансгаз“ ЕАД Владимир Малинов подчерта, че компанията си е поставила за цел газовата борса да започне да работи още през тази година.

 

Той уточни, че е необходима регулаторна и законодателна рамка и изрази надежда в най-скоро време измененията да бъдат приети и на второ четене.

 

“Предвиждаме в процеса на либерализация на пазара съществен пакет от акциите на газов хъб "Балкан" да бъдат предоставени на заинтересовани страни, които имат интерес да търгуват с природен газ”, посочи той.

 

Теменужка Петкова коментира и оставката на директора на „Национална електрическа компания“ ЕАД (НЕК) Петър Илиев, която обаче не беше приета от съвета на директорите на „Български енергиен холдинг“ ЕАД (БЕХ).

 

„Смятам, че моментът не е подходящ за приемане на подобен тип оставки“, посочи Петкова, цитирана от БТА.

 

Тя припомни, че Съветът на директорите на БЕХ е преценил, че не е удачно да бъде приета тази оставка.

 

„Илиев е професионалист в областта, с която се занимава, премина се през много тежки моменти, състоянието на НЕК е значително по-добро, стабилизирано, дружеството плаща своите задължения“, каза още министърът на енергетиката.

 

Четете още:  

Коментари

Новини Варна