Първата услуга за споделени електрически скутери в София тръгва от септември
Тя ще бъде разработена и предлагана от "Hobo България"
Публикувана: 21 Jul 2019 | 20:20

Снимка: Архив Ройтерс

 

През септември в София ще стартира вероятно първата засега услуга за споделени пътувания с електрически скутери. Тя ще бъде разработена и предлагана от "Hobo България" - първият български стартъп за шеринг скутери. За старта ѝ Теодор Рачев, основател и изпълнителен директор на стартъпа "Hobo България", разказа в предаването UpDate по Bloomberg TV Bulgaria.

 

"Идеята за компанията се зароди през септември миналата година. От 2-3 месеца в Атина, Солун и Букурещ има опериращи стартъпи в сферата на шеринг скутерите. Първата ни година ще бъде пилотна. Целта са ни 100 скутера в София. Варна и Пловдив са другите наши потенциални цели като локализация. Виждаме все повече хора, които ползват електрически скутери, каза още Рачев.

 

"Работим с американската компания Acton, базирана в Сан Франциско. Тя има сериозен опит в сферата на електрическите превозни средства. Създаденият от тях скутер е B2B, т.е. изцяло за шеринг бизнес употреба. Надяваме се, че нашият скутер ще понесе условията като павета и неравности - той е с доста по-големи размери, но е подготвен за софийската инфраструктура. Според регулацията, която очакваме съвсем скоро да бъде въведена, хората ще бъдат насочени към велоалеи или пътното платно".

 

Както на уеб сайта, така и в приложението на компанията ще има упътване от къде ще става сдобиването с каски. Местата за паркиране ще бъдат предимно в централните части, но и извън тези зони ще може да има свободна оставяемост, спомена още гостът-

 

"Работим и със застрахователна фирма, която ще покрие даден вид отговорности. Имаме склад база, където скутерите всяка вечер ще бъдат прибирани от локализациите и ще бъдат зареждани. От втората година сме заложили програма за т. нар. "хобо зареждачи" - ще може потребители да помагат да се събират въпросните скутери, за да трупат точки, които след това да могат да ползват в приложението".

 

Производителят на скутерите дава гаранция за до около 18 000 км, т.е. около 3 години живот, разкри още Теодор Рачев, пояснявайки, че батериите са подменяеми от тях и ще бъдат рециклирани.

bloombergtv.bg

Четете още: Отвориха плаж близо до АЕЦ "Фукушима 1", чиста ли е водата?

Коментари ( 0 )