IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Икономика
13:56 | 21 юли 2019
Обновен: 17:30 | 21 март 2024

Туристите във Варна са намалели с около 16%

По Южното Черноморие статистиката също показва спад на гостите

По материала работи: Борис Проданов
Туристите във Варна са намалели с около 16%

В сравнение с миналата година, регистрира се спад на туристите по родното Черноморие. Според данни на Националния статистически институт във Варна през май са дошли около 16% по-малко гости в сравнение със същия период на 2018-а.

 

„Нормално е за май да има такива данни от НСИ – коментира проф. д-р Стоян Маринов, преподавател в Икономическия университет – Варна, и член на УС на Варненската туристическа камара. – Причина за това е изключително силната конкуренция на пазара. Вече атрактивни са дестинации, които бяха в криза в предишните 3 г. Не бива да се изненадваме. През юли обаче нещата трябва да изглеждат по различен начин“.

 

Според представители на бранша действително има намаляване на гостите. Това според тях се дължи както на лошата реклама родния продукт, така и на липсата на пътна инфраструктура, която да улеснява туризма по Черноморието.

 

Отиването от София до Гърция е далеч по улеснено, докато АМ „Хемус“ е в ремонт и евентуален воаяж по нея до морската столица отнема до10 ч., посочват засегнатите. Аналогично проблеми има по АМ „Тракия“, което рефлектира на заетостта и по Южното Черноморие. За Бургас и Слънчев бряг данните на НСИ водят до намаление през май с около 17%.

 

Решението на много българи да предпочитат да пътуват по-бързо и лесно до Гърция е тази тенденция, която поставя родния туризъм в затруднено положение, твърдят от бранша.

 

Още по темата: Проф. Стоян Маринов: Парти туризмът и тази година е във възход

Коментари

Новини Варна