IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
11:00 | 23 юли 2019
Обновен: 15:51 | 15 април 2024

Емил Караниколов: Битката за завода на VW още не е приключила

Българската икономика беше разрушена и сега ние правим всичко възможно тя отново да заработи, твърди икономическият министър

По материала работи: Слав Велев
Емил Караниколов: Битката за завода на VW още не е приключила

За да останат две държави от състезание, в което участваха общо 20 страни, това е признание. България остава в състезанието за завода на Volkswagen. Това коментира в ефира на bTV министърът на икономиката Емил Караниколов. По думите му битката все още не е приключила и България продължава да работи и да прави всичко възможно тази голяма инвестиция да е на територията на нашата страна.

 

Дълго време се спекулираше, но сега има все повече доказателства, че Припомняме, че в понеделник се появиха поредни сигнали, че новата фабрика на VW ще бъде построена в Турция - очевидно след сериозни отстъпки от Анкара. Саудитска Арабия и България остават с празни ръце, предаде държавната германска телевизия ARD, цитирана от Bloomberg TV Bulgaria. Местоположението Маниса близо до Измир вече е определено според правителствени кръгове в Берлин за новия завод, а Volkswagen очаква от турската държава отстъпка по отношение на изключително високия данък върху потреблението - за новите автомобили. Той може да бъде до 41% от общата цена за седан от типа на Passat, в зависимост от мощността на двигателя.

 

„През последните години автомобилният клъстер поиска среща с държавата и на нея ни убеди, че България е готова да произвежда цели автомобили. Последните няколко месеца се говори за сериозен интерес от един от най-големите стратегически инвеститори. България има капацитета да произвежда автомобили”, каза още икономическият министър.

 

Българската икономика беше разрушена и сега ние правим всичко възможно тя отново да заработи и смятам, че се справяме добре

 

Той обяви още, че не е съгласен с информациите, че чуждестранните инвестиции са намалели. „Данните на БНБ сочат точно обратното. В момента безработицата в България е около 5%, за една година са разкрити 7 хил. нови работни места, сред първите пет държави сме по икономическо развитие, имаме ръст на заплатите от 30%. Съгласен съм и никой не отрича, че в България доходите все още са ниски, но последните години правителството на Бойко Борисов прави много. Българската икономика беше разрушена и сега ние правим всичко възможно тя отново да заработи и смятам, че се справяме добре", категоричен бе Караниколов.

 

Той коментира и сделката за F-16, като увери, че страната ни ще получи това, което е поискала. „Така твърдят военните експерти и аз им вярвам. В Министерството на икономиката не разбираме от самолети и вярваме на военните. Не мога да се съглася с думите на президента, че в тази сделка има скрити разходи. За мен ще получим всичко, което сме искали“, категоричен е Караниколов.

 

Той уточни, че приоритет на правителството е модернизирането на всички видове военни сили.

 

„Работихме по това България да придобие квалификация и способности да извършва ремонти на определени елементи от тези самолети. При последващи ремонти ще имаме капацитета те да се извършват от българската индустрия, тоест държавни и частни фирми, които тепърва ще се избират. Ще имаме възможността да развиваме пилоти и инженерен състав”, обясни министърът на икономиката.

 

Това именно е индустриалното сътрудничество – български фирми да извършват ремонтите. По този начин оборотите ще остават в България, категоричен е той и добави, че няма конфликт с Красимир Каракачанов по отношение на ремонта на самолетите Су-25.

 

Investor.bg

Коментари

Новини Варна