IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Икономика
21:34 | 9 август 2019
Обновен: 03:58 | 10 април 2024

Ще ни задължат ли да посещаваме банка поне веднъж годишно?

Това предвиждат планирани законови промени

По материала работи: Пламен Янков
Ще ни задължат ли да посещаваме банка поне веднъж годишно?

Поредни промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари ще задължат гражданите всяка година да посещават офис на банка, в която имат сметка, за да потвърдят или актуализират предоставените лични данни.


Мярката ще създаде сериозни проблеми, тъй като засяга на практика почти цялото население, като много хора имат повече от една сметка и то в различни банки, които ще трябва лично да посетят.


Още по-притеснителното е, че изискването се разпростира и върху множество други финансови посредници като застрахователи, брокери на недвижими имоти, задължени да следят за пране на пари, пише "Сега".


Някои банки вече са започнали да привикват клиентите си, въпреки че промените още не са минали на второ четене, твърди изданието. Така например една финансова институция у нас вече е разпратила предупредителни писма до своите клиенти, в които е поставила срок да посетят най-близкия филиал на банката не по-късно от 15 септември.


В писмата се обяснява, че заради превенцията на прането на пари и финансирането на тероризма, банката извършва "комплексна проверка на своите клиенти, преди да встъпи в нови или да продължи вече установени делови взаимоотношения с тях". Това се правело с цел защита, сигурност и спокойствие на клиентите. А ако не посетите клон на банката, за да препотвърдите или обновите данните си, тя ще бъде закрита.


С поредните промени в Закона срещу прането на пари не само банките, но и всички институции, фирми и свободни професии, които трябва да проверяват сделки и разплащания за пране на пари, се задължават да актуализират информацията за своите клиенти всяка година. При това като се свържат лично с тях. Към момента законът изисква само тази информация да се поддържа актуална, без да се посочва как.


Според експерти не е изключено в близките месеци и други банки в страната да се активизират и да започнат да привикват титулярите на сметки за справка на личните данни.


За много граждани новата регулация може да предизвика силно неудобство, особено за възрастни и трудноподвижни хора, които са предоставили пълномощно на свои близки да се разпореждат с финансите им.


Dnes.bg


Четете още: Как тълкуват „гъвкаво работно време“ бизнесът и младите родители

Коментари

Новини Варна