IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Икономика
20:30 | 11 август 2019
Обновен: 17:44 | 19 април 2024

Барселона и Торонто - история за два умни града

Умните градове се нуждаят от повече човешка намеса, твърди анализаторът Джон Торнхил

По материала работи: Юлиян Атанасов
Барселона и Торонто - история за два умни града

Това е история за два града – Торонто и Барселона – които могат да предадат важни уроци на други населени места по света. И двата имат големи амбиции да променят начина, по който оперират, но отразяват много различни виждания за това как трябва да се управляват умните градове, пише Джон Торнхил в коментар за Financial Times.

 

В Торонто гражданите показват първоначалните си реакции към Плана за иновации и развитие на Sidewalk Labs за създаването на голям крайбрежен район, известен като Кейсайд. Sidewalk Labs, начинание на Google, обещава да използва иновативен дизайн и най-новите дигитални технологии, за да създаде радикално нов вид градска общност, която се надява да повтори и другаде.Роден в царството на битовете, Google показва все по-голям интерес към света на атомите. Наскоро компанията обяви, че инвестира 1 млрд. долара за подпомагане развитието на 20 хил. нови жилища в Силициевата долина през следващите 10 години. Дан Доктороф, бивш заместник-кмет на Ню Йорк, който в момента е главен изпълнителен директор на Sidwalk Labs, коментира: „Нашата мисия е да постигнем огромни подобрения в градския живот“.Фокусът в Торонто е върху създаването на работни места, изграждането на по-евтини жилища и използването на технологии за разработката на първата „климатично позитивна“ градска общност в Северна Америка.

 

Масовото използване на свързани устройства и сензори и въвеждането на супербързите 5G мрежи, позволяващи създаването на „дигитални двойници“ на реално съществуващата инфраструктура, вдъхнаха нова енергия на технологичните компании и на урбанистите. Те вярват, че потоците от данни в реално време могат да бъдат използвани за оптимизирането на „централната нервна“ система на градовете, обещавайки големи подобрения в транспорта, услугите, околната среда и ползването на земите.Sidewalk обещава някои иновации, като подземни системи за доставка и други, които спечелиха подкрепата на изтъкнати местни политици и бизнес лидери. Но плановете предизвикаха ожесточена реакция от страна на някои учени и активисти, които се опасяват, че Google може да наруши правилата за опазване на потребителските данни и да повлияе зле на демокрацията. Частна компания, която не е преминала процедура за избор, твърдят те, не бива да узурпира традиционните функции на общинската власт.

https://www.investor.bg

Четете още: Горски пожар на Гран Канария, евакуирани са няколко града

Коментари

Новини Варна