IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Икономика
14:12 | 11 август 2019
Обновен: 01:37 | 10 април 2024

МАЕ: Търсенето на петрол е най-слабо от 2008 г. насам

Очаква се ОПЕК и нейните партньори да преминат към нови намаления на производството

По материала работи: Пламен Янков
МАЕ: Търсенето на петрол е най-слабо от 2008 г. насам

Търговската война между САЩ и Китай започва все повече да прилича на кошмар за разклатения петролен пазар, информират от CNN, цитирани от Bloomberg TV Bulgaria.
 

Търсенето на петрол, следен отблизо сигнал за растежа на глобалната икономика, се понижи в следствие на нарастващите търговски напрежения и забавения глобален растеж, сочи доклад на Международната агенция за енергията (МАЕ).
 

Агенцията намали прогнозите си за световното търсене до края на 2019 г., както и за 2020 г., като предупреди, че перспективите остават “несигурни”.
 

“Има нарастващи свидетелства за икономическо забавяне”, посочва МАЕ в документа.
 

През първите 5 месеца на годината търсенето на петрол нараства с най-слабите си темпове от 2008 г. насам. 
 

Слабото търсене в Индия, Америка
 

Сривът в цените на петрола също може да бъде лош знак за здравината на глобалната икономика.
 

“Ситуацията става все по-несигурна”, посочва МАЕ в доклада.
 

Инвеститорите са загрижени относно способността на Китай да издържа на увеличения натиск от митата на американския президент Доналд Тръмп. Въпреки това МАЕ повиши прогнозните си стойности за потреблението на петрол в Китай, отчасти заради по-високата рафинерна дейност в азиатската страна.
 

Междувременно МАЕ предупреди за “отслабено” търсене в Индия и САЩ. Предварителни очаквания показват намалено търсене през юни и юли, в началото на летния туристически сезон.
 

Търсенето на петрол в развитите страни се понижава за трето тримесечие поред, посочват от МАЕ, като добавят, че това не се е случвало от 2014 г. насам.
 

Ролята на ОПЕК
 

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните партньори насърчиха усилията си да увеличат цените на черното злато, намалявайки продукцията. Саудитска Арабия поведе съкращенията, намалявайки ги дори повече от договорените количества.
 

Цените на петрола се увеличиха в четвъртък и петък с надеждите, че ОПЕК ще окаже помощ с по-нататъшни съкращения на производството. Саудитски представител заяви пред Bloomberg News, че Кралството няма да се застъпи за продължителен спад на цените и вече е разговарял с колегите си от ОПЕК относно предприемането на действия.
 

FGE, енергийна консултантска фирма, предупреди в петък за "значителен" излишък в доставките на петрол, ако ОПЕК и нейните съюзници продължат да произвеждат на сегашни нива до края на 2020 г.


Четете още:

 

 

Коментари

Новини Варна